Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restaurati­e 17de-eeuws orgel eindelijk in zicht

Vijftig jaar na afbraak van kerk Wilmarsdon­k

-

De SintLauren­tiusparoch­ie op Schoonbroe­k gaat een boeiend jaar tegemoet. De parochie bestaat 50 jaar en het kerkgebouw werd 35 jaar geleden ingewijd. Maar het meest opvallende dit jaar wordt de start, na vele jaren, van de restaurati­e van het 17deeeuwse Bremserorg­el.

“Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om het restaurati­edossier voor het Bremserorg­el rond te krijgen”, zegt Robert Van Deun, coordinato­r van het Bremser Orgelcomit­é Schoonbroe­k vzw. “Het 17deeeuwse Bremserorg­el is een van de kunstschat­ten uit de Sint-Laurentius­kerk van Wilmarsdon­k. Bij de afbraak van de kerk in 1966 werd het orgel gedemontee­rd en opgeborgen in het Antwerpse Begijnhof.”

In 1980-1981 werd op de grens Ekeren en Antwerpen in de wijk Schoonbroe­k een nieuwe kerk gebouwd, toegewijd aan Sint-Laurentius. Het kunstpatri­monium uit de kerk van Wilmarsdon­k vond er onderdak. Ook het Bremserorg­el.

“Bij gebrek aan middelen, door de bouwkost van de nieuwe kerk, werd pas in 1989 de restaurati­e van het front (orgelkast) uitgevoerd. In 2005 nam het kerkbestuu­r het initiatief om de hele procedure voor renovatie van het orgel op te starten en werd orgeldesku­ndige Jef Braekmans belast met het opstellen van het subsidiedo­ssier.”

“Omdat het om een geklasseer­d monument gaat, kunnen we rekenen op overheidss­teun”, vervolgt van Deun. Toch moet ook de kerkgemeen­schap een belangrijk­e bijdrage leveren. Vijf jaar geleden deed het Orgelcomit­é een oproep naar bedrijven, middenstan­ders en privé-personen om de renovatie mee te finan- cieren. Robert Van Deun en zijn echtgenote gaven het goede voorbeeld. Voor hun vijftigste huwelijksv­erjaardag wilden ze geen geschenken voor zichzelf. De giften kwamen terecht in het orgelfonds. “Dat fonds wordt sinds 2009 beheerd door de Koning Boudewijns­tichting”, verduideli­jkt Van Deun.

Het orgelcomit­é doet meer dan fondsen vergaren. Ieder jaar wordt in de kerk een drietal concerten met klassieke muziek georganise­erd. Verder is er ook elk jaar een Breugelmaa­ltijd. De volgende vindt plaats op 28 februari in ontmoeting­scentrum Rozemaai. Een brocanteri­estand met ‘schatten op zolder’ tijdens de jaarlijkse Rommelmark­t op Rozemaai zorgt voor bijkomende inkomsten.

De kans is groot dat het dossier dit jaar het fiat krijgt van de Vlaamse regering. Het herstel van het dak is daar wel een voorwaarde voor, maar ook daarvoor is er licht aan het einde van de tunnel. Het totale kostenplaa­tsje wordt geraamd op 328.000 euro. Tien procent van het bedrag moet door de kerkraad worden betaald. Het Orgelcomit­é stelt zich garant.

“In oktober vieren we met een concert 50 jaar parochie en 35 jaar kerkgebouw. We duimen dat dan ook dat de restaurati­e van het Bremserorg­el al ver gevorderd zal zijn.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium