Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willem Dolphyn overleden

Fijnschild­er was Bourgondië­r

-

In Antwerpen is Willem Dolphyn overleden. Hij zou in mei tachtig worden. Dolphyn was een Bourgondis­che figuur die naam maakte als haarscherp­e fijnschild­er.

Dat Dolphyn (1935) kunstenaar zou worden, stond in de sterren geschreven. Zijn vader was Vic Dolphyn, realistisc­h schilder en professor aan de Gentse Academie. Anna De Ridder, dochter van Willem Elsschot, was zijn moeder.

Willem Dolphyn studeerde aan de Antwerpse Academie en het Hoger Instituut. Toch zou hij pas na zijn veertigste kunnen leven als kunstschil­der. Aanvankeli­jk voorzag hij in zijn onderhoud als graficus en illustrato­r van kinderboek­en. Later zou hij een stripreeks tekenen rond Jan zonder Vrees.

In de jaren zestig sloot Dolphyn zich aan bij de contestati­ebeweging. In die periode opende hij het beruchte café De Kroeg op de hoek van de Wolstraat en het Conscience­plein. Dat avontuur zou slechts enkele jaren duren.

Zijn doorbraak kwam er in de jaren tachtig via Nederland. Zijn technisch perfect uitgevoerd­e stillevens met fraai vaatwerk en bestek, helemaal in de geest van de ou- de Hollandse meesters, vonden er steeds meer kopers. In 1985 pikte de galerie van Bill Patterson in Londen in op dat succes.

Dolphyn had zijn atelier in de Venusstraa­t, vlak bij zijn geliefkoos­de biotoop De Stadswaag. Hij bezat een Bourgondis­ch temperamen­t en hield van het goede leven.

In 2008 schilderde hij een heel jaar lang aan wat zijn grootste schilderij zou worden: een vijf meter lang minutieus uitgevoerd zicht op de Scheldekaa­ien. Het werk maakte hij op suggestie van cultuursch­epen Eric Antonis. Die liet zich op een inleiding ontvallen dat alleen Dolphyn in staat was om een Scheldezic­ht te schilderen zoals Bonnecroy dat in de zeventiend­e eeuw had gedaan.

Zoon Walter Dolphyn (1963) zet de traditie van fijnschild­ers in de familie voort.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium