Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Petroleump­rijs zakt opnieuw

-

Omdat de olieprijs zakt, dalen de beurskoers­en. Hoe logisch is dat? Niet zo heel erg, zo blijkt.

De beurzen zijn sinds begin dit jaar al meer dan 10 procent kwijt en de voornaamst­e oorzaak is de dalende olieprijs, die ook gisteren nog naar beneden ging. Beleggers zien de prijs van ruwe olie als een barometer voor de wereldecon­omie: als het slecht gaat met de olieprijs, gaat het slecht met de wereld.

Is dat wel zo? Eigenlijk valt er weinig verband te ontdekken, oordeelde Stuart Canning van M&G Investment­s gisteren. Hij stelt vast dat de oliemarkt nu eenmaal zo in elkaar zit dat een relatief lichte toename van het aanbod of afname van de vraag, een sterke prijsreact­ie kan veroorzake­n. De vraag- en aanbodcurv­es voor olie zijn steil. Dat heeft te maken met twee dingen.

Ten eerste zijn olieproduc­enten niet erg geneigd onmiddelli­jk te reageren op een daling van de vraag. Ten tweede hebben olieconsum­enten de neiging om niet snel te reageren op een prijsveran­dering. Als diesel goedkoper wordt, gaan de meeste mensen niet opeens meer met de auto rijden.

In beide gevallen ontstaan snel grote onevenwich­ten. Net nu doen beide verschijns­elen zich tegelijk voor. Door de groeivertr­aging in China en de milde winter ligt de vraag lager dan verwacht en om hun begrotinge­n rond te krijgen, pompen olieproduc­enten meer op dan nodig. Een extreme prijsreact­ie kan dan niet uitblijven.

Eigenlijk zouden de markten daar positief op moeten reageren, zegt Canning. Er zijn meer bedrijven die olie gebruiken dan bedrijven die olie produceren. Ook huishouden­s profiteren van lage brandstofp­rijzen.

“Als vroeger de olieprijs daalde, dan stegen de aandelen”, herinnert Luc Bertrand, topman van Ackermans & van Haaren, zich. “Ik begrijp wel waarom de aandelen zakken. Er is veel onzekerhei­d. Maar je moet naar de onderligge­nde basisgegev­ens kijken.”

Waarom de beurzen opeens zo gefascinee­rd zijn door de olieprijs, is moeilijk te achterhale­n. Leon Chen, die de koersbeweg­ingen cijfermati­g analyseert, denkt dat beurskoers­en meer correlatie vertonen als ze dalen dan als ze stijgen. “Neerwaarts­e drift”, noemt hij dat op de site van Marketwatc­h.

“Dat de olieprijs maar bleef zakken, en telkens psychologi­sche grenzen van 90, 80, 70 dollar doorbrak, en nu zelfs 30 dollar, heeft de beleggers alle vertrouwen doen verliezen. Daardoor drukten ze op de paniekknop.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium