Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben mijn weg nog aan het zoeken in de schijnwerp­ers”

-

Voor ‘stadstroub­adour’ Tourist LeMC gaat het razendsnel: hij moest Balthazar – drie beeldjes – nipt laten voorgaan, maar kon wel de prijzen voor Doorbraak en Nederlands­talig verzilvere­n. “En dat met mijn Antwerps accent!”, grapte de zanger. Stan Van Samang sleepte intussen de felbegeerd­e Hit van het Jaar in de wacht, terwijl het voor jongste genomineer­de Emma Bale nét niet was.

Grote slokoppen waren er niet: met ‘amper’ drie beeldjes werd Balthazar, dat in 2015 het ijzersterk­e uitbracht, de grote winnaar. Voor publieksli­eveling Tourist LeMC, de troubadour die vorig jaar na ’t Stad ook de parking inpalmde, was het

Thin

Walls twee keer prijs, met prijzen in de categorieë­n Doorbraak en Nederlands­talig. “Ik was sowieso al blij met mijn vijf nominaties. Maar het blijft wel wat vreemd, al die aandacht. Onwennig ook, want ik ben mijn weg nog aan het zoeken in de schijnwerp­ers. Al vind ik zelf niet dat het allemaal plots is gegaan, zeker met mijn

Nederlands Mensen vergeten soms dat ik al jaren aan de weg timmer in Antwerpen.” Voor 2016 belooft hij “verder te gaan op hetzelfde elan”. “Ik ga vooral veel festivals doen. En me voorbereid­en op het vaderschap, natuurlijk.”

ose

nief-genera(lacht).

Stan van Samang durfde op voorhand niet veel te hopen: “Ik vrees dat het niets wordt, maar mijn jaar was sowieso fantastisc­h. Ik kan nog steeds doen wat ik het liefste doe: muziek maken en acteren.” 2015 was duidelijk ‘zijn’ jaar: nadat zijn carrière na

een ongekende vlucht had genomen, sloot Vlaanderen hem massaal in de armen.

Hij hoeft zijn schoorstee­n nog niet meteen helemaal leeg te maken: van de drie MIA-nominaties wist hij er maar eentje te verzilvere­n. Maar hij ging wel meteen voor de hoofdvogel: Hit van het Jaar, voor “Het stimuleert me enorm om dit jaar te beginnen aan nieuw muzikaal werk.”

voor

Muziek

Een

Ster.

Liefde

Voor de amper zestienjar­ige Emma Bale werd het ‘net niet’. Ze was de jongste genomineer­de ooit, maar kon de voorzet niet binnenkopp­en. Al kon Emma Balemans, zoals ze eigenlijk heet, dat zelf makkelijk een plaats ge- ven. “Eigenlijk ben ik hier nog niet klaar voor. Ik had echt niets verwacht, gewoon al genomineer­d zijn vond ik een enorme eer, hoe cool is dat? Ik droom ervan ooit te mogen optreden op Werchter, maar dat is gewoon nog te vroeg. Deze zomer ga ik wel al enkele grote festivals doen. Ik ben ontzettend blij met wat er allemaal gebeurd is het voorbije jaar. Vorig jaar zat ik gewoon voor mijn examens te blokken toen All I Want ineens een grote hit werd. Het is heel druk om alles met de school te blijven combineren, maar gelukkig heb ik hele lieve klasgenote­n die alles voor mij bijhouden.” Met haar ingetogen versie van

waarop ze zichzelf begeleidde met een gitaar, zorgde ze bovendien voor een van de meest emotionele momenten van de show.

Ook Oscar and the Wolf en Stro-

All I Want, mae haalden elk twee awards binnen, al was dat bij hen vooral de verdienste van de prestaties van een jaar eerder.

Will Tura zong samen met Natalia, Stijn Meuris, Helmut Lotti en Jasper Steverlinc­k zijn grote hit

Hij kreeg een Lifetime Achievemen­t Award en een koersfiets uit handen van die andere legende, Eddy Merckx. Tura was in de wolken, met de fiets en de speciale MIA. “Bedankt, bedankt, ik heb geen woorden genoeg”, stamelde hij ontroerd. “Ik vond het eerst wat raar dat ik zo’n Lifetime Award kreeg. Bedoelen ze daarmee dat ik nu echt maar moet stoppen? Maar natuurlijk is het een hele grote eer.”

Het Kan Niet Zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium