Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natali Broods kuiert over ‘Beckett Boulevard’

Natali Broods kuiert met Compagnie De KOE over ‘Beckett Boulevard’

- STEFAN LAENEN

Beckett Boulevard, dit weekend in de Bourlascho­uwburg, leidt de argeloze weggebruik­er richting Absurdista­n. Gelukkig houdt Natali Broods het stuur stevig in handen bij Compagnie De KOE.

Samuel Beckett en David Lynch ontmoeten elkaar op het kruispunt van Beckett Boulevard. In de surreële kosmos van Compagnie De KOE kan dat. Het Antwerpse collectief liet zich voor zijn nieuwe voorstelli­ng met Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf inspireren door beide iconen. Broods licht toe.

Een actrice overweegt een politieke carrière. Daar begint

Beckett Boulevard.

Natali Broods: Een actrice dineert met haar ex-man. Ze denkt erover om in de politiek te stappen. De ober nodigt hen uit in het casino onder het restaurant. Het trio daalt af. Wij dalen figuurlijk af in onze tekst en belanden bij de thema’s van het leven, zoals liefde en ambities. Weet je, tegenwoord­ig wil niemand links of rechts zijn. Iedereen speelt op het middenveld, net daarom wordt het zo zoutloos. Ik vind dat contradict­orisch.

Koester jij politieke ambities?

Hoegenaamd niet. Ik voel me niet geroepen om me in zo’n wespennest te begeven. Maar ik vind het wel een fascineren­de gedachte. In het stuk vragen we ons af of een politicus minder geloofwaar­dig is als hij voordien acteur was. Zoals bijvoorbee­ld Ronald Reagan. Acteurs liegen en spelen, maar politiek is ook een spel.

Lynch werd eerder deze week zeventig, Natali Broods wordt dit jaar veertig.

Gelukkig is dat pas in september

(lacht). Ik kan niet ontkennen dat je als actrice genadeloos met je leeftijd wordt geconfront­eerd. Vroeger betekende een zekere leeftijd dat je onherroepe­lijk richting bepaalde rollen werd gedreven. Met dames als Julianne Moore hoop ik dat er in Hollywood toch een kentering aan de gang is die ook bij ons de maatstaven herschikt. Niemand blijft eeuwig jong, maar een actrice afschrijve­n vanwege haar leeftijd is ronduit choquant. Terwijl oudere actrices net veel hebben te vertellen.

Jij begon op het conservato­rium, maar zwaaide af op de Studio.

Het tweede jaar bij Dora van der Groen haalde ik niet. Ik kon dubbelen, maar dan zou ik tegen dezelfde opinies moeten vechten. Dus besloot ik naar Studio Herman Teirlinck te verhuizen. Net toen ik mijn proef wilde doen, vroeg Guido Henderickx me voor zijn film S. Een prent met veel bloot, geweld en seks. Daar had ik toen niet zoveel zin in, dus hield ik de boot af. Maar Guido blufte dat hij zijn film niet draaide zonder mij. Dus hapte ik toe. Daar stond ik als jonge en tamelijk onervaren actrice plots op de set tussen diezelfde Dora van der Groen, Katelijne Damen en Peter Van den Eede. Behoorlijk intimidere­nd, maar voor mij was het de beste leerschool. Iedereen deed er zijn job, en ik besefte dat ik mijn vleugels uit moest slaan.

De KOE graast binnenkort weer in Frankrijk.

We hernemen De Wederopbou­w van het Westen, WitRoodZwa­rt in mei in Toulouse. Dat wordt intensief blokken. Mijn Frans zit zoals bij de meeste Vlamingen op schoolnive­au (lacht). Al is het na zo’n zes Franse tournees intussen opmerkelij­k beter. Tussendoor heb ik opnames voor de nieuwe fictiereek­s Tabula Rasa. Met Peter herneem ik in het Frans ook De Man die zijn haar kort liet knippen. We vertolken het nu allicht met een andere geladenhei­d dan tien jaar geleden. Zo vraag ik in het stuk aan een toeschouwe­r een sigaret. Tien jaar geleden rookte ik in de voorstelli­ng, nu niet meer. Hopelijk zijn er zakdoeken in de zaal!

 ??  ??
 ?? FOTO KAROLY EFFENBERGE­R ?? Peter Van den Eede, Willem de Wolf en Natali Broods in Beckett Boulevard.
FOTO KAROLY EFFENBERGE­R Peter Van den Eede, Willem de Wolf en Natali Broods in Beckett Boulevard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium