Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De notenkrake­r’ nieuwe stijl

Voor het eerst in zestien jaar zet Ballet Vlaanderen De notenkrake­r weer op de af fiche. Een blij w eerzien met dé kerstklass­ieker, maar ook met de Ant werpse sterdanser Alain Honorez. Die verliet het Ballet in 2012, maar k eert dit seizoen als g ast voor

- ILSE DEWEVER

In de Stadsschou­wburg vangt zondag de Antwerpse reeks aan van De notenkrake­r, een ballet op muziek van Tsjaikovsk­i vol bekende melodieën. De Argentijns­e choreograa­f Demis Volpi hijst de klassieker voor Ballet Vlaanderen in een modern kleedje. De muziek wordt live uitgevoerd door deFilharmo­nie. Fiona McGee debuteert als Clara met ‘principal’ Wim Vanlessen als haar Notenkrake­r. Alain Honorez keert als gastdanser terug naar Ballet Vlaanderen in de rol van de raadselach­tige Drosselmei­jer.

JOHNNY DEPPTREKJE­S

“Ik heb deze rol voor het Ballet al eens in 2003 gespeeld”, vertelt de 37jarige Honorez. “Achteraf gezien was ik er toen karakterie­el nog niet klaar voor. De peter van Clara is sowieso al een mysterieus personage, maar Volpi doet er nog een schepje bovenop. We halen inspiratie uit de manier van spelen van Johnny Depp. Drosselmei­jer lijkt wel bezeten, en soms een tikkeltje gek.”

Het verhaal van De notenkrake­r speelt zich af op kerstavond. Clara krijgt van haar mysterieuz­e peetvader Drosselmei­jer een houten notenkrake­r cadeau. Om klokslag twaalf lijkt alles om haar heen te veranderen. Tinnen soldaatjes en een muizenlege­r raken slaags, waarna de notenkrake­r de muizenleid­er velt en in een prins verandert. Hij neemt Clara mee naar het rijk van de sneeuwklok­jes en het land van het snoepgoed. Daar ziet het meisje een suikerfee, een bloemenwal­s, dansende sneeuwvlok­ken en zelfs cupcakes.

“De focus van het werk ligt op het volwassen worden van Clara”, vervolgt Honorez. “Daarbij trekt haar peter haar over de grens. Het maakt kinderen bewust van de grote stap. Door terug te grijpen naar het originele verhaal van E.T.A. Hoffmann, heeft Volpi er een donker sprookje van gemaakt. Er wordt veel belang gehecht aan het acteren, en ook qua dans heefteeft elk personage zijn eigen taal. Dat maakt van deze Notenkrake­r een heell magische productie. Door het uitblijven­ven van grote en vloeiende bewegingen ngen een nieuwighei­d voor deze compag- ompagnie.”

SCHOON ANTWERPEN

Ballet Vlaanderen trok mett de 30-jarige Demis Volpi een opvallend jonge choreograa­f aan. an. Hoewel hij al vaker voor het t klassieke Stuttgart Ballet werkte, bedanktdan­kt hij in Antwerpen voor een doorslagje van Marius Pepita’s klassieke choreograf­ie. “Voor de bestaande versies van De

notenkrake­r loop ik niet zo warm”, vertelt Volpi. “Ze baden vaak tot over hun oren in de kerstsfeer en hun plot is niet coherent. Op basis van het originele Hoffmann-verhaal heb ik van deze productie een serieus sprookje ge-

maakt dat bouwt op het origineel, maar van alle franje werd ontdaan. Ja, er zijn fraaie pirouettes, maar alleen mooie bewegingen betekenen niets voor mij. Je zal het verhaal kunnen volgen op basis van wat er zich op de planken afspeelt. Kennis van de balletcode is niet nodig, en het programma hoef je er vooraf ook niet op na te slaan. Moderne theatergan­gers doen dat niet meer, waarom zouden ze ook?”

Alleen een kerstboom, meer wijst er bij Volpi niet terug naar de periode van oudjaar. Feestelijk is de aankleding van deze Notenkrake­r anders wel. De kostuums ogen à la Vivienne Westwood en er staan en dansen voorwaar cupcakes op de planken.

“Naar goede gewoonte speelt De Notenkrake­r in op lokale gebruiken”, vertelt Volpi. “Ons stuk speelt niet in Antwerpen, maar door haar schoonheid heeft de stad ons wel geïnspiree­rd. De winkeltjes met hun fantastisc­he en haast poëtische zoetighede­n zijn een verleiding en een deur naar een andere wereld. In alle eerlijkhei­d is er een moment geweest dat ik een heel speciale cupcake proefde die zo heerlijk was dat het mij en mijn team heeft geïnspiree­rd op een heel specifieke manier.”

DOORNROOSJ­E

Alain Honorez heeft als Drosselmei­jer een mooie rol te pakken. In Doornroosj­e, de productie van Marcia Haydée die het Ballet vanaf 23 maart herneemt, neemt hij weer de rol op van Carabosse. “Toen ik het Ballet verliet, had ik nooit gedacht dat ik hier nog zo’n mooie rollen zou mogen dansen”, vertelt Honorez. “In 2012 had ik er al een carrière van zestien jaar als profession­ele danser opzitten, en ik achtte de tijd rijp om me te gaan toeleggen op het lesgeven.”

Dat heeft Honorez ook gedaan. Een tijdje bij de Antwerpse dansstudio Arabesque, en ook even als balletmees­ter bij Ballet Vlaanderen. “Ook als gastdanser werd ik af en toe gevraagd, al is het geen evidentie om in vorm te blijven.blij Verbonden aan een compagnie train je elkeelk dag. Als zelfstandi­g danser moet je daar zelfze de discipline voor vinden.”

Ook gezinsuitb­reiding dreef Honorez destijds tot een carrièrewe­nding. “Ons zoontje wasw toen drie. Mijn vrouw Altea Nunez, die ooko bij het Ballet danste, verliet de compagnie twee jaar geleden bij de geboorte van ons tweede kind. Deze zomer trekken we naar Chili, waar zij zal werken als choreograf­e en ik als danser. Nee, mijn carrière als danser zit er nog niet op, al dacht ik vier jaar geleden van wel.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S FILIP VAN ROE ?? De notenkrake­r anno 2016: een Drosselmei­jer à la Johnny Depp, cupcakes en een houten marionet. Alain Honorez: “Mijn carrière als danser zit er
nog niet op.”
FOTO'S FILIP VAN ROE De notenkrake­r anno 2016: een Drosselmei­jer à la Johnny Depp, cupcakes en een houten marionet. Alain Honorez: “Mijn carrière als danser zit er nog niet op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium