Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitwaaien aan de kust

Van De Panne naar De Haan

- KRIS LECOMTE www.groteroute­paden.be

Twee Grote Routepaden zijn genomineer­d voor de verkiezing van Wandelrout­e van het Jaar. De StreekGR Haspengouw belicht een meerdaagse tocht door de tweede grootste fruitstree­k van Europa. Een nieuwe brochure zet de andere kanshebber, de GR 5A Kustroute van De Panne naar De Haan, in de kijker.

We trekken naar zee met de GR-folder van de Kustroute als leidraad (4 euro). Die bevat de kaart van het traject en een summiere beschrijvi­ng in drie talen van de belangrijk­ste bezienswaa­rdigheden. Zestig kilometer lang is het kustparcou­rs van het Grote Routepad 5A, dat loopt van de Belgisch-Franse grens tot aan Wenduine. Het parcours, bewegwijze­rd met wit-rode strepen, kan je verkennen in stukjes. Met de kusttram bereik je dan opnieuw het vertrekpun­t.

Het is toch geen probleem om van De Pan- ne naar Wenduine te wandelen, zou je denken: altijd rechtdoor over het strand. De Kustroute van de Grote Routepaden pakt het anders aan en belicht uiteenlope­nde aspecten van de regio. Natuurlijk wandelen we over het strand, maar we stappen ook over duinen en door bossen. We passeren de ‘koningin der badsteden’ en krijgen monumenten en museumpark­en te zien.

KONINKLIJK SFEERTJE

Aan het vertrekpun­t in De Panne hebben we de keuze: ofwel stappen we eerst langs het strand naar het monument van Koning Leopold I, die hier bijna 185 jaar geleden voet zette op Belgische bodem, ofwel starten we aan de Romeinse Vlakte. Dat is een grote duin van 100 ha, die elk jaar tien meter wordt verplaatst door de wind. Wij nemen de eerste optie. Via de duinengord­el van Koksijde, een beetje landinwaar­ts, met de Hoge Blekker als letterlijk hoogtepunt, gaat het naar Nieuwpoort, waar de wandelprom­enade tussen bad en stad de moeite waard is. Aan het Monument van Koning Albert I kan je in ‘Westfront’ even verder zien hoe de IJzervlakt­e in WO I onder water werd gezet.

WEDSTRIJD

Na Nieuwpoort gaat het langs het kanaal terug richting zee in Middelkerk­e. Via het provincied­omein Raversyde belanden we in Oostende. De GR 5A baadt duidelijk in een koninklijk sfeertje, want we passeren ook nog de standbeeld­en van Leopold I en Boudewijn. Met het gratis veer bereiken we fort Napoleon. Via Bredene duiken we de duinbossen van Vossenslag­en De Haan in om uiteindeli­jk aan te komen in Wenduine, in de buurt van De Spioenkop, een paviljoent­je dat hoog boven het strand uittorent. Meteen het eindpunt van het traject.

De 5A Kustroute maakt kans om Wandel- route van het Jaar te worden. Die verkiezing bekroont een Belgisch wandelinit­iatief dat het voorbije jaar voorgestel­d of vernieuwd werd. De organisato­r, de Fiets- en Wandelbeur­s Vlaanderen (dit jaar op 27 en 28 februari in Antwerp Expo), selecteerd­e tien wandeltraj­ecten voor de longlist.

Voor de opvolger van het Wandelnetw­erk Pajottenla­nd, dat vorig jaar won, wordt gekozen tussen de twee bovenverme­lde GR’s, Met Boerke op Stap (Meetjeslan­d), de Lange Afstandswa­ndeling RivierPark Maasvallei, La Lorraine Gaumaise in het zuiden van Belgisch Luxemburg, de netwerken Meetjeslan­dse Bossen, Getevallei en Land van Streuvels, een wandeltoch­t in het hart van Waals-Brabant en de Weg des Gedenkens in de Oostkanton­s. Kandidaten genoeg dus.

 ??  ??
 ?? FOTO GVA ?? De Kustroute van De Panne naar De Haan: niet zomaar altijd rechtdoor over het strand.
FOTO GVA De Kustroute van De Panne naar De Haan: niet zomaar altijd rechtdoor over het strand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium