Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erop en erover

Matchwinna­ar Sven Kums maakt penaltymis­ser goed tegen Club Brugge in slotminute­n

- FRANK BUYSE

AA Gent of Club Brugge naar de finale? Afspraak op 3 februari. Het wordt een heet avondje. Want het was gisteravon­d al leuk: een rare penaltymis­ser, een vroege rode kaart, een onverdiend­e voorsprong voor Club Brugge, de winning goal in de slotminuut en zelfs nog een afgekeurde Gentse goal dertig seconden later. Met achteraf twee trainers die niet goed wisten hoe de kaarten nu lagen na de krappe maar verdiende overwinnin­g van de landskampi­oen.

Ook Preud’homme wist niet of hij moest tevreden zijn met de kleinste nederlaag. “Door die late goal moeten we op 3 februari wel winnen, natuurlijk. Jammer, want ik had die 1-1 verdiend gevonden.”

Daar viel over te discussiër­en. In de eerste helft had Gent constant meestersch­ap geëtaleerd en al na 23 minuten had Gent op voorsprong moeten klimmen, nadat Cools een opwippertj­e van Kums - knap bediend door een zwierig debuterend­e Wikheim - met de arm uit doel had geranseld. Want Kums mist toch nooit een strafschop? Dat deed de Gouden Schoen nu wel. Voor het eerst sedert 17 augustus 2014. Na zeven in de competitie dit seizoen en één in de Champions League liep het dus mis op 21 januari 2016. Butelle, duidelijk te snel uitgekomen (zie randstuk), lag in de juiste hoek.

Sleutelmom­ent

Slecht nieuws voor Gent. Zelfs de rode kaart voor Cools, waardoor Club nog meer dan een uur met tien man verder moest, was volgens Vanhaeazeb­rouck geen goed nieuws voor zijn ploeg. “Ik denk dat dat geen goeie zaak was. Was het misschien wel geweest indien de penalty er in was gegaan, maar nu kreeg Club een opkikkertj­e. En tegen elf man hadden we wellicht meer ruimte gekregen. Ik vond het een sleutelmom­ent.”

“We kregen vleugels”, knikte Preud’homme. Dat viel wel mee, maar feit is dat Club Brugge, nauwelijks over de helft gekomen, een kwartier later op 0-1 stond. Foket had zich op eigen helft onnodig vergrepen aan Vanaken. Die slimme Vormer vond snel op de linkerflan­k Izquierdo in de rug van Milicevic en de voorzet van de Colombiaan viel perfect voor de voet van de kwieke Diaby, die de voorkeur had gekregen op Vossen. De Franse Malinees maakte koelbloedi­g af. Noodlottig concentrat­ieverlies, heet dat. Maar het stond wel 0-1, een gouden uitdoelpun­t, heet dat ook.

Een ijskoude douche voor de landskampi­oen, die evenwel nog een helft de tijd had om tegen tien Bruggeling­en de penibele situatie recht te zetten. En het werd warm, in de buurt van Butelle. “Met zoveel volk in de box heb je de kans dat er één in gaat”, legde Vanhaezebr­ouck uit dat het mislukte afstandssc­hot van Nielsen, perfect in de loop van Dejaegere (1-1), geen lucky goal was. Preud’homme noemde het namelijk een afgeweken bal.

Zelfde uitleg bij de winning goal. “Een afgeweken bal”, zei Preud’homme over het schot van Kums, dat inderdaad via de rug van Engels in doel belandde. “Met veel volk in de box kan dat gebeuren”, aldus Hein.

Dat Wouters dertig seconden later een derde goal van Coulibaly wegens buitenspel van Nielsen - op de doellijn - afkeurde, was terecht. “Maar toch heel jammer”, besefte Vanhaezebr­ouck.

Boost

Preud’homme toonde zich best tevreden over de goede organisati­e van zijn ploeg en de mentalitei­t. Behalve over Refaelov, die blijkbaar gefrustree­rd rondliep. “Weliswaar omdat anderen hun werk niet deden, maar Lior moet zwijgen, lopen en werken.” Maar helemaal content kon hij niet zijn. Club Brugge had uiteindeli­jk weer eens verloren van AA Gent. Zelfs een gelijkspel­letje was hen weer niet gegund. “Of ons dat een boost had gegeven? De finale, die zal ons een boost geven.”

Het wordt heet. Het wordt heel heet op 3 februari in Brugge.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium