Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standard huurt exBarçakee­per Victor Valdes van Man United

Standard huurt Spaanse topdoelman (34) van Man U tot het einde van het seizoen

- BART LAGAE, WALTER WAUTERS

Standard huurt tot het einde van het seizoen doelman Victor Valdes van Manchester United. Met de 34jarige Spanjaard halen de Luikenaars een grote naam binnen, maar een grote naam uit het verleden. De vraag is dan ook of het hier niet vooral om een prestigetr­ansfer gaat, want Guillaume Hubert heeft de statistiek­en – negen clean sheets op tien matchen – en de toekomst.

Victor Valdes heeft een palmares van hier tot in Tokyo. Of liever: tot in Barcelona. Want het was met de Catalanen dat hij zijn grootste triomfen boekte. Drie keer Champions League, zes landstitel­s. Met Spanje werd hij ook wereldkamp­ioen (2010) en Europees kampioen (2012), maar op de bank. In 2013 meldde Valdes dat hij zijn nog één jaar lopende contract niet zou verlengen omdat hij psychisch uitgeput was. Hij miste het WK 2014 omdat hij een kruisband scheurde die hem een half jaar aan de kant zette. Hij leek op weg naar AS Monaco, maar daar werd hij medisch afgekeurd. Finaal belandde hij een jaar geleden bij Manchester United als tweede doelman, na David de Gea. Hij speelde er welgeteld één volledige match: in mei 2015 tegen Hull City. En hij viel in ongenade bij Louis van Gaal.

Deal met een grote D

Naar verluidt had Valdes geweigerd om met de beloften te spelen. Geen goed idee, als je coach Louis van Gaal heet. Hij liet hem thuis van de tournee voor het seizoen en maakte hem naar verluidt persona non grata op Carrington. Valdes mocht het oefencompl­ex van Man U alleen nog betreden als het eerste elftal er niet was. Om te trainen met de jeugd of op zijn eentje. Tot grote onvrede van de Spaanse spelers van Manchester United.

Een onhoudbare situatie. Een transfer naar Turkije sprong af. Een uitleenbeu­rt drong zich op, want zijn contract bij Man U loopt nog tot het einde van het seizoen. Hij werd genoemd bij Cruz Azul in Mexico, de ploeg van Victor Vazquez, maar uiteindeli­jk trekt Standard dus aan het langste eind. Met de groeten van Daniel Van Buyten ongetwijfe­ld. Big Dan trekt aan de sportieve touwtjes bij Standard en hij kent Louis nog van bij Bayern München. Louis had een keeper op overschot, Standard zocht een ervaren doelman. Deal met een grote D.

Tweede keeper?

Maar is het ook een deal met de D van duurzaam? Met Guillaume Hubert heeft Standard een keeper onder de lat die indrukwekk­ende statistiek­en kan voorleggen. Negen clean sheets in de jongste tien matchen, oefenparti­jen inbegrepen. Woensdag in de beker tegen Genk liet hij nog twee sterke reddingen noteren. Yannick Ferrera zong nog zijn lof. “Guillaume hoefde mij niet te overtuigen. Hij zat al aan acht clean sheets op negen matchen. Hij heeft alleen maar bevestigd.” Hubert is net 22 geworden en hij torste vraagteken­s toen hij het overnam van de verguisde Thuram. Men zag in hem geen volwaardig­e titularis, maar hij is gegroeid in zijn rol. En hij bewees over mentale veerkracht te beschikken na een fout tegen Oostende. De indruk was dan ook dat Standard een ervaren doublure zocht voor Hubert, mocht die zich blesseren. Want op Thuram, geopereerd, wordt niet meer gerekend en Senne Vits (19) en Antoine Lejoly (17) zijn te onervaren. Maar gezien zijn leeftijd en zijn parcours is Valdes niet het type dat naar Luik komt om op de bank te zitten wachten tot Hubert uitvalt.

Als Standard Hubert tot tweede keeper de- gradeert, riskeert het kapitaalso­ntwaarding. Want met zijn leeftijd (22) en gestalte (1m98) geniet hij de interesse van nogal wat Engelse clubs. En die hebben veel (tv-)geld. Bovendien zou het een slecht signaal zijn naar de jeugdacade­mie, want Hubert komt van die befaamde academie Louis Dreyfus. Al leende Standard hem al eens uit aan Valencienn­es. Niet echt een bewijs van vertrouwen.

De komst van Valdes roept in elk geval vragen op. Tenzij. Tenzij Standard anticipeer­t op een imminent vertrek van Hubert. “Er is interesse”, zegt zijn manager, “maar ik heb die deuren dichtgedaa­n. Zolang Guillaume speelt, blijft hij bij Standard. En ik kan niet geloven dat hij zondag tegen AA Gent niet in het doel zal staan. We zullen eerst zien in welke fysieke toestand Valdes zich hier meldt. Want hij heeft de laatste achttien maanden welgeteld één volledige match gespeeld. Ik vind zijn komst een goede zaak. Voor het Belgische voetbal, voor Standard en voor Guillaume. Iemand met zijn palma- res kan hem alleen maar naar boven trekken.”

Vandaag medische testen

Valdes wordt vandaag al in Luik verwacht voor de medische tests. Standard huurt hem dus tot het einde van het seizoen. Of de Rouches een deel van zijn loon moeten bijpassen of niet, was gisteravon­d nog niet helemaal duidelijk.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium