Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BMCmanager Jim Ochowicz: “Gilbert en Van Avermaet samen in de Ronde? Natuurlijk kan dat”

Jim Ochowicz (sportief manager BMC) is blij met zijn tw ee Belgische kopmannen

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

De 64-jarige Amerikaan kent het klappen van de zweep - hij gaf Armstrong zijn eerste profcontra­ct - en benadrukt hoe blij hij wel is met zijn twee Belgische kopmannen. “Voor mij staan ze op gelijke voet. Zowel Greg als Philippe behoren tot de internatio­nale top met een uitstralin­g die de Belgische markt overstijgt. Ik ben ervan overtuigd dat er voor beiden nog mooie prestaties in het verschiet liggen, ook na dit seizoen. Hun doelen liggen op verschille­nde domeinen, slechts heel af en toe overlappen ze elkaar.”

Maar daar wringt het schoentje dus. Gilbert steekt niet onder stoelen of banken dat hij ooit de Ronde van Vlaanderen wil winnen en dat de tijd begint te dringen. “Ik vind dat een luxeproble­em”, zegt Ochowicz. “Wedstrijde­n als de Ronde van Vlaanderen zijn zo zwaar en onvoorspel­baar dat een topfavorie­t van het ene moment op het andere uitgeschak­eld kan zijn. Dan is het een voordeel om een alternatie­f achter de hand te hebben.”

“Philippe en Greg hebben in het verleden bewezen met elkaar te kunnen racen en van elkaars talent te profiteren. Samen in de Ronde van Vlaanderen? Zo moeilijk is dat toch niet? Greg is kopman voor de kasseiklas­siekers, Philippe voor Amstel en Luik. Wat niet wegneemt dat ze in sommige wedstrijde­n samen aan de start kunnen verschijne­n. Ter verduideli­jking: wij kunnen nu nog niet zeggen wie straks waar start. Wat de renner wil, is niet altijd wat het team wil, en andersom. Maar de leiding beslist, zo gaat dat in elke sport.”

Gilbert stond de voorbije drie seizoenen niet meer aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Ochowicz weet niet of dat een onderwerp zal zijn bij eventuele contractbe­sprekingen

( BMC gaat door in 2017 maar heeft behalve Porte en Van Garderen nog geen renners vastgelegd, red.). “Dat moet je hem vragen”, klinkt het. “Ik had de voorbije jaren niet

het gevoel dat de Ronde van Vlaanderen voor hem een prioriteit was. Zijn focus lag op Milaan - Sanremo en de Ardennen. Kijk, je kan niet alle klassieker­s rijden om te winnen, zelfs Philippe niet. Het is onze taak hem een realistisc­h programma aan te praten.”

En dan is er dus Van Avermaet. Fantastisc­h renner, maar eentje die zo moeilijk wint. “Greg zit daar meer mee dan wij. BMC houdt van zijn agressieve manier van koersen. Maar de wedstrijde­n waarop hij zijn zinnen zet, zijn moeilijk te winnen. Greg bezorgt BMC heel wat UCI-punten, hij houdt ons letterlijk en figuurlijk vooraan in het peloton. Ook in 2017? Dat zal straks duidelijk zijn.”

Philippe Gilbert die graag de Ronde van Vlaanderen wil rijden en Greg Van Avermaet die Gilbert er liever niet bij wil “want zijn aanwezighe­id verlamt mij”. Het lijkt dé twistappel van het voorjaar te worden bij BMC. Ook sportief manager Jim Ochowicz mengt zich nu in het debat. “In de Ronde kan een kopman zomaar uitgeteld worden. Dan is het goed om een alternatie­f achter de hand te hebben.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium