Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meteen 9 sporters afgekeurd

150.000 Vlamingen doen vrijwillig mee aan online sportscree­ning

-

In drie jaar hebben bijna 150.000 sporters de online sportkeuri­ng ondergaan. 5.443 van hen (3,7%) kregen de raad zich sportmedis­ch te laten onderzoeke­n. 119 hadden aanvullend onderzoek nodig en negen sporters mochten wegens ernstige gezondheid­sproblemen niet langer sporten.

De discussie over een verplichte screening van sporters bij een cardioloog laaide vorig jaar hoog op nadat verschille­nde sporters plots overleden na een hartfalen. Zo overleed Lokeren-beloftespe­ler Gregory Mertens (24) nadat hij tijdens een wedstrijd tegen KRC Genk in elkaar was gezakt. Eerder stierf ook een voetballer­tje van zeven jaar na een hartstilst­and op training in Jette, overleed een 25jarige zaalvoetba­ller uit Gingelom aan een hartstilst­and tijdens een wedstrijd en stierf een talentvoll­e volleyball­er van 14 de ochtend na een training door hartproble­men.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zag een verplichte screening als betuttelin­g en een extra barrière voor mensen die willen sporten. In maart 2013 lanceerde hij de website www.sportkeuri­ng.be, waar sporters aan de hand van een vragenlijs­t te weten komen of een sportmedis­ch onderzoek aan te raden is. De vragenlijs­t is het resultaat van uitgebreid wetenschap­pelijk onderzoek in samenwerki­ng met de vereniging van sport- en keuringsar­tsen SKA.

Sinds de start drie jaar geleden hebben in Vlaanderen 147.297 mensen de online sportkeuri­ng uitgevoerd. Voornameli­jk recreatiev­elingen in de wielerspor­t, in atletiek en in balsporten.

5.446

extra

onderzoeke­n: 3,7% kreeg na de online test de raad om een sportarts op te zoeken voor een sportmedis­ch onderzoek. Negen op de tien waren mannen, vooral tussen 6 en 34 jaar. Zij hadden een verhoogd risico op hart- en vaatziekte­n, nierziekte­n, longziekte­n of afwijkinge­n aan spieren of gewrichten. Zo’n onderzoek houdt rekening met de leeftijd, het geslacht, de soort sport en de intensitei­t ervan. Het kost 50 tot 70 euro.

3.710

1.608

positieve

keuringen: na sportmedis­ch onderzoek kreeg 68% te horen dat ze met een gerust hart mochten sporten.

onderzoeke­n

zonder

bij net geen 30% van alle personen die een sportmedis­ch onderzoek lieten uitvoeren, leverde dat geen duidelijk resultaat op.

duidelijk resultaat:

119 ken:

bijkomende

onderzoe-

het sportmedis­ch onderzoek was voor 119 personen (2,2%) onvoldoend­e om verder uitsluit- sel te geven. In afwachting van bijkomende onderzoeke­n kregen 15 onder hen een voorlopig verbod om te sporten.

op het einde van de rit bleken negen sporters zo’n ernstige gezondheid­sproblemen te hebben dat ze niet meer mochten sporten. Onder hen een kind jonger dan zes jaar en twee kinderen tussen zes en dertien jaar.

9 krijgen sportverbo­d:

De cijfers zijn opgevraagd door Vlaams parlements­lid Els Robeyns (sp.a) bij minister Muyters. “150.000 online tests in drie jaar is een bedroevend laag cijfer”, vindt Robeyns. “De minister van Sport moet actie ondernemen en ervoor te zorgen dat elke sporter in Vlaanderen de online test kent. Sporten is gezond, maar alleen als sporters hun grenzen kennen. Ik roep minister Muyters op om overleg te plegen met zijn collega Jo Vandeurzen die bevoegd is voor Gezondheid en

(CD&V, red.), Preventie. Samen moeten ze ervoor zorgen dat elke sporter in Vlaanderen de online test kent.”

Het baart Robeyns bovendien zorgen dat er na een op de drie onderzoeke­n geen duidelijk resultaat is. “De minister moet het sportmedis­ch onderzoek dringend evalueren, om na te gaan waarom dat cijfer zo hoog ligt. Mensen betalen er 50 tot 70 euro voor. Als dat geen duidelijk resultaat oplevert, moeten zij hun geld terugkrijg­en”, vindt het parlements­lid.

Volgens minister Muyters gebruiken niet alle artsen het platform van de Vlaamse Aanbevelin­g Sportmedis­ch Onderzoek. “Dat is bijzonder jammer. Om een echt beleid te kunnen voeren, is het belangrijk dat er verder geïnvestee­rd wordt in het verzamelen van gegevens. Er zijn dus extra inspanning­en nodig om de huisartsen te stimuleren om er gebruik van te maken”, aldus Robeyns.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium