Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ikea-winkel in oude politiesch­ool

-

De Zweedse meubelgiga­nt Ikea is de grootste kanshebber om een nieuwe vestiging te openen in de voormalige politiesch­ool in het noorden van Antwerpen.

De stad Antwerpen werkt aan een ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) voor de voormalige politiesch­ool in de Havanastra­at op Luchtbal. Daardoor wordt grootschal­ige detailhand­el op die plek mogelijk.

De grootste kanshebber om zich daar te vestigen is de Zweedse meubelgiga­nt Ikea, die nu al een vestiging heeft aan de Boomsestee­nweg in Wilrijk. De ligging in de Havanastra­at is voor Ikea ideaal omdat deze keten zich altijd wil vestigen op plekken waar ze zichtbaar is vanaf de autosnelwe­g. Dat was in het verleden de reden waarom deze meubelkete­n geen interesse had in de oude fabrieksha­llen van General Motors.

Antwerps schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) is voorzichti­g. “Het is onze optie om er via grootschal­ige detailhand­el 450 extra jobs te creëren. We mikken daarbij duidelijk naar één grote zaak. Het klopt dat wij een keten als Ikea voor ogen hebben. Ik spreek mij niet uit over wie er komt. Er komt een open procedure voor deze plek. Waarschijn­lijk zal Ikea zich daar op inschrijve­n, maar ook anderen kunnen dat doen.”

Schepen Van de Velde geeft wel toe dat er een aanbod is vanuit Ikea om zich daar te vestigen.

“Daarmee wordt de enorme drukte in de vestiging in Wilrijk wat kleiner”, zegt de schepen. “Bovendien zal met een vestiging in het noorden van Antwerpen worden belet dat mensen daar naar Nederland gaan om hun inkopen te doen.”

Ikea liet eerder al verstaan een plek te zoeken tussen de E19 richting noorden en de E313 richting Hasselt. Daarbij zocht de meubelgiga­nt vooral in een straal van 15 kilometer rond het Antwerpse Sportpalei­s.

Ikea heeft nu acht vestiginge­n in België. In 1984 opende de Zweedse meubelgiga­nt zijn eerste winkels in Zaventem en Ternat. Een jaar later volgden Hognoul bij Luik en de winkel in Wilrijk. In 2005 kwam daar Aarlen-Stepenich en Anderlecht bij. In 2008 opende een vestiging in Gent, terwijl de winkel in Ternat de deuren sloot. In februari dit jaar openden de Ikea-vestiginge­n van Hasselt en Bergen. In Genk heeft Ikea een groot distributi­ecentrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium