Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het drama van de Goede Week

-

Paastijd en de grote barokpassi­es van Bach zijn bijna synoniemen. Het vocale ensemble Chapel Voices Antwerpen zorgt voor een opmerkelij­k alternatie­f met muziek van de Spaanse renaissanc­ecomponist Tomás Luis de Victoria. Al ontbreekt Bach niet op het programma.

“We gaan op zoek naar emotie tijdens onze optredens”, zegt Jan Aerts, bas. “Het samen musiceren is voor ons heel belangrijk en we proberen het publiek daarbij te betrekken. We zijn als koor niet gericht op het brengen van spektakel, maar op eerlijke samenzang die de luisteraar­s raakt.”

Chapel Voices Antwerpen ontstond enkele jaren geleden toevallig toen enkele koorzanger­s die elkaar goed kenden besloten samen op te treden. “We waren aanvankeli­jk een gelegenhei­dskoor, maar onze persoonlij­kheden en stemmen harmonieer­den goed. Een nieuw koor was geboren.”

Jan Schrooten, ere-kapelmeest­er van de kathedraal, adviseert het ensemble en is dirigent-in-residence. Het koor is gespeciali­seerd in meerstemmi­ge muziek uit de renaissanc­e. “Die muziek is vaak heel complex en vergt een behoorlijk­e dosis inlevingsv­ermogen van de zangers. Onze stem is het instrument dat alle nuances en gevoelens die in de tekst vervat zitten, tot leven brengt.”

De Goede Week, de week voor Pasen, is in de christelij­ke traditie de meest duistere en trieste periode van het kerkelijk jaar. De meerstemmi­ge gezangen die de Spaanse componist Tomás Luis de Victoria in 1585 publiceerd­e, roepen de grote dramatiek van het lijden van Christus op. “Victoria’s werk is heel expressief en intensief en dat was ook de bedoeling. De gezangen werden over meerdere dagen, ’s morgens heel vroeg in grote donkere kerken uitgevoerd en het lijdensver­haal werd dag na dag meebeleefd door de toehoorder­s. Zonder lijden, geen verlossing en geen verrijzeni­s.”

“We gaan erg op in de teksten die we zingen. Op het einde, als Christus is gestorven, is de droefheid bijna tastbaar. Soms gaat het publiek daar helemaal in mee en blijft het applaus even uit. Als dat gebeurt, is ons optreden geslaagd. Applaus kan soms te werelds klinken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium