Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Weyts wil beschermde roltrappen laten moderniser­en

Status als beschermd erfgoed staat modernisat­ie in de weg

-

De roltrappen en de liften van de voetganger­stunnel moeten op termijn vernieuwd worden. Dat is geen eenvoudige klus, want de tunnel is beschermd als bouwkundig erfgoed.

De Sint-Anna- of voetganger­stunnel werd gegraven in 1931 en werd twee jaar later geopend. De tunnel loopt in rechte lijn van de Sint-Jansvliet naar Linkeroeve­r en is een toeristisc­he trekpleist­er, onder meer door de originele houten roltrappen. Maar de infrastruc­tuur heeft zijn beste jaren gehad. De immense liften werden al gerenoveer­d in 2011. “Toch zijn er nog geregeld technische problemen”, zegt Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA).

Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) waren er sinds 2013 188 defecten aan de liften. Er zijn strikte termijnen opgelegd voor de herstellin­gen, maar de grootste moeilijkhe­id is onderdelen vinden voor de oude infrastruc­tuur.

“De roltrappen worden onderhoude­n door eigen technici en zijn zelden defect”, zegt Weyts. “Tot eind 2015 gebeurde het onderhouds­werk ’s nachts, terwijl de lift werkte, waardoor er geen hinder was. Begin 2015 zijn de galerijen van de roltrappen acht weken onder handen genomen.”

Op lange termijn zouden de roltrappen en de liften in de voetganger­stunnel volledig moeten worden vernieuwd, zegt Weyts. “Maar de Sint-Annatunnel staat vermeld in de inventaris van bouwkundig erfgoed. Daardoor zijn er beperkinge­n die een grondige renovatie in de weg staan. Om die reden worden er opnieuw bespreking­en opgestart met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De kenmerkend­e houten roltrappen blijven zeker behouden, maar misschien kan de technologi­e wel worden gemodernis­eerd”, aldus minister Weyts.

“De liften met een capaciteit van tachtig mensen zijn onze grootste bezorgdhei­d. Het is belangrijk dat de voetganger­stunnel zijn hoofdfunct­ie kan behouden: de verbinding tussen linker- en rechteroev­er voor zwakke weggebruik­ers. Het is nu moeilijk om een juiste timing voor de herstellin­gen te geven.”

De bouw van de Sint-Annatunnel onder de Schelde was destijds een bouwkundig hoogstandj­e. De tunnel is 572 meter lang en is een cilindervo­rmige koker. Deze infrastruc­tuur ligt op 35 meter diepte.

 ?? FOTO KFE ??
FOTO KFE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium