Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natte juni als ramp erkend

Al voor 188 miljoen euro aan schadeclai­ms ingediend

- (pvb)

Meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben bij het Vlaams Rampenfond­s de voorbije weken al dossiers ingediend om de natte junimaand als ramp te laten erkennen. Volgens het Rampenfond­s is het nu al ingediende bedrag zo hoog dat juni alleen al om budgettair­e redenen sowieso als ramp beschouwd moet worden, maar het is uiteindeli­jk de Vlaamse regering die beslist.

Hoewel pas op 15 augustus de voorbereid­ende fase wordt afgesloten, heeft het Vlaams Rampenfond­s nu al voor 188 miljoen euro aan claims gekregen. Daarbij gaat het zowel om ondergelop­en huizen, drijvende auto’s als schade aan de landbouw. Meer dan 50 miljoen is een wettelijk criterium om als ramp erkend te worden.

Het Rampenfond­s wil daarom de periode van 27 mei tot 26 juni als ramp uitroepen. De hagelschad­e van de voorbije dagen staat daarbuiten.

Volgens landbouwex­pert Luc Busschaert is het “absoluut de eerste keer dat zo’n lange periode als één ramp wordt erkend”.

Het kabinet-Bourgeois wijst erop dat het Rampenfond­s het voorbereid­ende werk doet, maar het uiteindeli­jk de Vlaamse regering is die beslist. Pas na die erkenning begint een periode van drie maanden waarbinnen de dossiers afgerond moeten worden. De eerstvolge­nde Vlaamse ministerra­ad heeft op 9 september plaats.

Juni 2016, de natste junimaand ooit, wordt door het Rampenfond­s erkend als een ramp. Meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben nu al voor zo’n 188 miljoen schadeclai­ms ingediend.

Iedereen herinnert zich de beelden van 21 juni, het begin van de zomer: na wekenlange, onafgebrok­en regens lagen de akkers er in heel Vlaanderen verzopen bij. Boeren stonden tot de enkels in de modder.

Eén maand later is zowel volgens economisch adviseur François Huyghe van de Boerenbond als volgens onafhankel­ijk landbouwex­pert Luc Busschaert duidelijk dat de oogsten daadwerkel­ijk klappen hebben gekregen. Een precieze balans is nog niet mogelijk. Maar zeker is al dat de kersenoogs­t zwaar is tegengeval­len, tarwe en gerst ‘verliesoog­sten’ zijn en de aardappele­n en maïs zeer onregelmat­ige resultaten zullen opleveren. Tegelijk werden tal van gemeenten geteisterd door ondergelop­en woningen, drijvende auto’s enzovoort.

27 mei tot 26 juni

Onder druk van dat alles hebben nu al meer dan 200 van de 308 Vlaamse gemeenten schadedoss­iers ingediend bij het Rampenfond­s. Dat fonds is sinds juli vorig jaar geregional­iseerd.

Bij het Rampenfond­s bevestigt teamcoördi­nator Wim Claes dat de hele periode van vrijdag 27 mei tot en met zondag 26 juni so- wieso erkend wordt als ramp. “Om als ramp erkend te worden, zijn er twee criteria mogelijk. Ofwel bepaalt het KMI dat de regenval ergens uitzonderl­ijk was. Ofwel wordt iets als ramp erkend als de schade voor heel België de 50 miljoen euro overtreft. Dat laatste criterium is ongetwijfe­ld nu al behaald vermits we vanuit meer dan 200 Vlaamse gemeenten voor 188 miljoen euro aan schadeclai­ms hebben gekregen. En de gemeenten hebben nog tot 15 augustus de tijd om dossiers in te dienen.”

“Let wel: hierbij gaat het om schade aan woningen, auto’s of ook de landbouw en veroorzaak­t door de overvloedi­ge regenval of overstromi­ngen. De hagel van het voorbije weekend is nog apart.”

Evaluatie

“Al die dossiers zullen worden geëvalueer­d. Als de eigen brandverze­kering de schade dekt, komt het Rampenfond­s niet tussen. En vaak schatten zowel gemeenten als individuen de schade te hoog in. Als vuistregel kun je stellen dat uiteindeli­jk zowat 30% door het Rampenfond­s betaald wordt.”

“Na het afsluiten van de dossiers – dus na 15 augustus – maken wij de volledige bundel over aan de Vlaamse regering, maar de erkende schade moet verplicht worden betaald. Zelfs als dit het budget overschrij­dt.”

In een eerste reactie stelt landbouwex­pert Busschaert dat “de nota van het Rampenfond­s alvast klaarheid schept na de heibel van de voorbije dagen”.

 ??  ?? De rampmaand juni ligt nog vers in het geheugen. Op vele plekken in Vlaanderen zorgde de hevige regenval voor overstromi­ngen en waterleed.
FOTO STEFAAN BEEL, TOMMY HUYGHEBAER­T, KOEN FASSEUR, PPG
De rampmaand juni ligt nog vers in het geheugen. Op vele plekken in Vlaanderen zorgde de hevige regenval voor overstromi­ngen en waterleed. FOTO STEFAAN BEEL, TOMMY HUYGHEBAER­T, KOEN FASSEUR, PPG
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium