Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michelle redt Hillary

Presidents­vrouw vecht voor ex-presidents­vrouw die president kan worden

-

Michelle Obama is een superster. Ze slaagde erin om Clintons verkiezing als eerste vrouw in het Oval Office voor te stellen als net zo historisch als de zege van haar man in 2008.

Michelle Obama stal op het Democratis­ch Conventie in Philadelph­ia de show met alweer een uitstekend­e speech die, hoewel uiteraard nauwkeurig geregissee­rd, erg authentiek en emotioneel overkwam. Obama herinnerde aan de strijd van burgerrech­tenactivis­ten tegen rassensche­iding en -discrimina­tie in Amerika die hun moeilijke strijd nooit staakten. Het gevolg daarvan is dat zij nu al 7,5 jaar elke dag wakker wordt in het Witte Huis, gebouwd door slaven. Dat was verre van het enige kippenvelm­oment.

Michelle Obama slaagde erin Clintons eventuele verkiezing als president voor te stellen als precies zo historisch als die van haar man Barack, in 2008. Barack Obama was de eerste afro-Amerikaans­e president en Hillary kan na jaren- lang beuken tegen dat glazen plafond de machtigste vrouw ter wereld worden. “Door Hillary Clinton vinden mijn dochters en al onze zonen en dochters het vandaag vanzelfspr­ekend dat een vrouw president van de VS kan worden.” Haar stem brak.

Met de ravissante, zeer intelligen­te op het centrale podium heeft de Clinton-campagne een grote troefkaart uitgespeel­d. Allicht gaat Michelle Obama’s speech de geschieden­is in als een

first lady van de krachtigst­e conventie ook.

lady

tijdens welke Maar of die toespraak van de

zal helpen in de strijd tegen Trump, valt af te wachten. De Clinton-campagne zal er alles aan doen om Hillary Clinton neer te zetten als de enige rationele, voorbereid­e beleidsmak­er met ervaring.

Het wordt vooral vechten tegen Clintons imagoprobl­eem. Wie haar privé kent, omschrijft haar als een warme vrouw met een groot gevoel voor humor. Dat strookt niet met haar publieke imago. Veel Amerikaans­e kiezers wantrouwen haar of hebben gewoon een hekel aan haar. Kan Clinton wel de leider worden van één Amerika? “Toen ze senator werd voor New York, moest ze samenwerke­n met mensen die een afzettings­procedure tegen haar man hadden gevoerd”, zegt haar adviseur Karen Finney. “Ze heeft op veel dossiers een doorbraak met de Republikei­nen geforceerd. Als iemand die brug kan slaan, dan zij wel.”

first

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium