Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MERKSEM, SCHOTEN Fans treuren omdat oudste Quick van België verdwijnt

Moeder en dochter waren in 1971 bij opening eerste Belgische Quick

- PAUL DEMEYER FOTO JAN VAN DE PERRE

Burger King neemt Quick over. Wij gaan nooit meer een Giant kunnen eten. Erg. Heel erg.” Moeder en dochter Sanders bekomen van de schok, op het terras van de Quick in Schoten. Het allereerst­e Quickresta­urant in ons land. “Toen het in 1971 opende, waren wij direct trouwe klant. Sindsdien komen we elke week.”

Nonkel Ludo had er iets van gelezen in de krant. Er zou een nieuw soort restaurant openen. Je kon er voor 16 frank (nog geen halve euro) een hamburger eten. Niemand wist juist wat een hamburger was. Maar dat je hem met je handen mocht opeten, klonk moeder José als muziek in de oren. “Een restaurant waar ik met mijn drie kinderen niet in schande zou vallen.”

Op de openingsda­g in maart 1971 zat het gezin Sanders hier aan de tafel. “Maar niemand kwam onze bestelling opnemen”, zegt dochter Hilde (53). “We moesten het zelf gaan halen. Een bijkomende kick als kind. Maar de grootste kick was de Giant. Ik herinner me nog die eerste beet. Zo lekker. Sindsdien komen we hier minstens één keer per week eten.”

De Quick-liefde werd aan de volgende generatie doorgegeve­n. Hilde kreeg een dochter en elke verjaardag kwamen ze hier vieren in het kinderhoek­je. Met Giants, animatie en ook een beetje uitkijken of er toevallig geen vedetten zaten. De Pfaffs kwamen hier vaak. Ook Jeron Dewulf en Tom Waes passeren soms aan de drivein. “Dat is het mooie aan de Quick in Schoten: rijk en arm, jong en oud. Iedereen zit hier naast elkaar te eten.”

Ook Bijou is fan

Hondje Chico keft en het personeel brengt meteen een kommetje water. “Vroeger stopte papa hier altijd om een Giant te kopen”, ver- telt dochter Hilde. “Papa at het vlees op maar de broodjes waren voor Bijou, onze vorige hond. Vandaag is Chico er even zot van.”

In september is het allicht gedaan met de familietra­dities in de Quick. Andere hamburgers lusten de Sanders niet. McDonald’s vinden ze maar niets. “Dat brood smaakt zo raar en de saus is saai.” Ondertusse­n probeert het Quickperso­neel te doen alsof niets zou veranderen. Ze hangen zelfs Per

soneel Gezocht- briefjes op en vragen de klanten om het restaurant online te beoordelen: “Je kan er een gratis Giant mee winnen.”

 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP
 ??  ?? De familie Sanders is trouwe klant sinds 1971.
De familie Sanders is trouwe klant sinds 1971.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium