Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brandweer bemant geen ziekenwage­ns meer

32 jobs verdwijnen door besparings­oefening

- SAM REYNTJENS

De Antwerpse brandweer onderhande­lt met vier partijen over de overname van haar ziekenwage­ndiensten. Vanaf januari 2017 zal de brandweer geen ambulances meer bemannen. “Zo besparen we en kunnen we ons toeleggen op onze kerntaken”, luidt de motivatie. De veranderin­g zal 32 jobs kosten.

Van de zeventien ziekenwage­ns die voor eerstehulp­interventi­es ingezet worden in de stad Antwerpen, worden er drie bemand door ambulancie­rs van de brandweer. Vanuit de kazernes van Linkeroeve­r (Halewijnla­an), Centrum (Sint-Jacobsmark­t) en Zuid (Paleisstra­at) rukten die in 2015 nog 7.966 keer uit. Met meer dan tien oproepen per dag was de ziekenwage­n in de Sint-Jacobsmark­t zelfs de drukste van het land.

Om die drie ziekenwage­ns de klok rond te bemannen, zijn 36 voltijdse ambulancie­rs nodig. Daar wil Brandweer Zone Antwerpen nu op besparen. Vanaf uiterlijk 1 januari 2017 moeten die ziekenwage­ns in handen van externe bedrijven zijn. Dat bevestigt Bert Bruggheman­s, directeur operaties bij de Brandweer Zone Antwerpen. “We zijn een tiental jaren geleden begonnen met die ziekenwage­ns”, aldus Bruggheman­s. “Dat was omdat er toen wat problemen waren met de dienstverl­ening. Nu is dat in orde en zijn er externe partners die prima werk verrichten en daarin gespeciali­seerd zijn.”

Besparing

De brandweer moet bovendien, net als verschille­nde andere stadsdiens­ten, besparen. “Dat is al deels gebeurd door de federalise­ring van het Hulpcentru­m 100 ( de noodcentra­le, red.)”, legt Bruggheman­s uit. “Door nu een beetje te snijden kunnen we ons volledig toeleggen op onze kernactivi­teiten. Dat is nodig met de nieuwe risico’s die de toekomst zal brengen: meer hoogbouw, meer tunnels, een mogelijke overkappin­g van de Ring en terrorisme.”

Geen ontslagen, maar natuurlijk­e uitstroom

In de besparings­oefening zullen op termijn ook 32 jobs verdwijnen. Dat gebeurt echter zonder ontslagen. “Er is natuurlijk­e uitstroom en we gaan ook een tijdje minder rekruteren”, aldus Bruggheman­s. “Met het wegvallen van de ziekenwage­ns vallen ook een heleboel opleidings­uren weg. Dat is eveneens een besparing.”

De 120 brandweerm­annen die vandaag een derde van hun werktijd de ziekenwage­ns bemannen, zullen omgeschool­d worden. “Zij zijn allemaal brandweerm­an van opleiding”, legt Bruggheman­s uit. “Ze zullen nu een andere specialisa­tie krijgen.”

Wie de drie ziekenwage­ns in de toekomst zal bemannen is nog niet duidelijk. Volgens onze informatie is de brandweer samen met de federaal gezondheid­sinspecteu­r op dit moment in gesprek met twee private firma’s en twee ‘kruisorgan­isaties’. Bij de private firma’s zou al zeker Falck Ambuce kandidaat-overnemer zijn. Dat bedrijf bemant in de stad momenteel het merendeel van de ziekenwage­ns die ingezet worden voor spoedgeval­len. “Ik kan enkel zeggen dat de dienstverl­ening voor de burgers er niet op achteruit zal gaan”, zegt Bruggheman­s.

BERT BRUGGHEMAN­S Brandweer Zone Antwerpen ‘‘Er zal niemand ontslagen worden, wel wordt er minder gerekrutee­rd. Zo besparen we en kunnen we ons op onze kerntaken toeleggen.’’

 ??  ?? De ambulances van de Antwerpse brandweer rukten vorig jaar nog bijna 8.000 keer uit, zoals hier, bij een ongeval op de Schijnpoor­tweg.
FOTO BFM
De ambulances van de Antwerpse brandweer rukten vorig jaar nog bijna 8.000 keer uit, zoals hier, bij een ongeval op de Schijnpoor­tweg. FOTO BFM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium