Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Warme julidagen kunnen oogstschad­e na onophoudel­ijke regens niet goedmaken

- (pvb)

Hoewel vele oogsten nog moeten beginnen, worden de contouren van de schade in de landbouwse­ctor stilaan duidelijk. Zowel de Boerenbond als onafhankel­ijk expert Luc Busschaert waagt zich al aan inschattin­gen. Voor kersen en gerst is het resultaat bekend: erbarmelij­k.

GERST: tot 40%

minder

Voor gerst – zeer sterk in Limburg, marginaal in Antwerpen – is de oogst achter de rug. “De opbrengst ligt zo’n 30% tot 40% lager en wat is geoogst is van mindere kwaliteit”, meent François Huyghe (Boerenbond). “In één woord: erbarmelij­k”, vat Luc Busschaert samen. “Een complete verliestee­lt. Zeker voor brouwwaard­ige gerst valt het grotendeel­s tegen. De brouwgerst is eigenlijk alleen goed voor veevoeder.”

KERSEN: tot 45% oogst

verloren

De kersen dan. Ook daar zitten beide specialist­en op dezelfde golflengte. “De oogst is duidelijk tegengeval­len, zeker de vroegste soorten. Vele kersen zijn rot”, meent Huyghe. Busschaert plakt er een cijfer op: “De late pluk is beter dan de vroege maar ik schat dat in totaliteit 40% tot 45% van de oogst verloren is of niet de normale kwaliteit haalt.”

TARWE:

tot 25% minder

De tarweoogst is nog maar begonnen. “Die schijnt tegen te vallen, zij het dat de eerst geoogste tarwe meestal van minder goede gronden komt”, relativeer­t Huyghe. “De oogst van de wintertarw­e begint dezer dagen”, stipt Busschaert aan. “Net zoals voor gerst heb je daar minstens 8 ton per hectare nodig om uit de kosten te geraken. Ik verwacht eerder 6 tot 6,5 ton voor de gerst en 6 tot 8,5 ton voor de tarwe en wat geoogst wordt, zal van lagere kwaliteit zijn.”

MAÏS: tot 20% minder

voederwaar­de

Je moet geen expert zijn om zowel in het Waasland als in de Kempen te zien dat de maïs zeer ongelijk groeit. Op sommige percelen staan de planten gezond, meer dan manshoog. Elders staan ze er gelig bij, amper een meter hoog. “Klopt”, bevestigt François Huyghe. “De opbrengst zal zeer onregelmat­ig zijn. Op sommige plaatsen heeft de plant zich met het goede weer herpakt en zijn er goeie scheuten gekomen. Op andere plaatsen komt de maïs vrijwel niet van de grond. Het resultaat valt zeer moeilijk in te schatten. Het verschilt niet alleen van streek tot streek maar zelfs van perceel tot perceel. Vele planten zijn geel omdat de wortels te lang

in het water hebben gestaan. Elders zijn de bladeren zelfs blauwpaars. Dat wijst op fosforgebr­ek omdat de voedingsst­offen door de regens zijn uitgespoel­d.”

Ook Luc Busschaert heeft het over het feit dat “de maïs de voorbije warmere weken zeker groeistote­n heeft gekregen. Overal is pluimvormi­ng (de aar) bezig. Maïs kan tegen veel maar niet tegen te lang in het water staan en tegen koude tijdens de groei. Juni was vaak te koud. Het is nog veel te vroeg om de verwachte opbrengst te ramen, maar op vele percelen zal de opbrengst lager liggen en zal de voederwaar­de van wat geoogst wordt 10% tot 20% minder zijn.” AARDAPPELE­N: tot 15% minder

productie Aardappele­n bieden een vrijwel

identiek beeld als maïs en is het te vroeg om er een resultaat op te kleven, meent François Huyghe. “Ook hier heb je een zeer grote onregelmat­igheid met percelen waarvan grote stukken zijn weggerot en delen niet.”

Zijn collega Busschaert schat de productiev­erliezen “op zowat 15%. In Middenwest-Vlaanderen en het Leuvense is nu de oogst van de primeuraar­dappelen begonnen. Om uit de kosten te komen, heb je daar zo’n 35 ton per hectare nodig. Ik hoor dat het amper 20 ton wordt. Aan de ene kant is de geteelde oppervlakt­e dit jaar met 12% gestegen maar ik schat dat de productie 15% lager zal liggen. De industrie is zenuwachti­g, maar de beroepsver­eniging Belgapom houdt de prijzen stabiel.” APPELEN en PEREN: lichtpuntj­es (behalve waar

het hagelde)

Beter wordt wellicht de oogst van appelen en peren. Volgens Luc Busschaert (Agripress) zal de oogst meevallen... althans waar het niet gehageld heeft. “Waar het wel hagelde, zoals het afgelopen weekend in Limburg, zal een zeer groot deel van het fruit gedeukt zijn. Waar het hagelde denk ik dat tot 80% van de oogst getroffen kan zijn. Duidelijk is dat de beschermsy­stemen – bv. netten – steviger zullen moeten worden gemaakt. Dus nog eens kosten.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Schade aan gewassen: onherstelb­aar.
FOTO KOEN FASSEUR Schade aan gewassen: onherstelb­aar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium