Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aardappele­n zijn schaars, klein en misvormd”

Kempense telers starten met rooien van ‘rampoogst’ na extreem nat voorjaar

- EDDY MEULEMANS

De Kempense aardappelt­elers zijn opgelucht dat de watersnood van mei en juni erkend is als natuurramp. "We hebben al enkele patatbosse­n blootgespi­t. Wat we vreesden komt uit: de helft van onze oogst is verzopen, de andere helft is klein en misvormd”, zegt teler Dirk Van Ginhoven (44) uit Ravels.

De Kempense aardappelt­elers beginnen volgende week met rooien. Toch bezorgen de anders zo geroemde Belgische frietaarda­ppelen hen nu al zure oprispinge­n. Toen de boeren een maand geleden – met hun voeten in het slijk – aan de alarmbel trokken en een erkenning als landbouwra­mp aanvroegen na de overvloedi­ge regen, vreesden ze een kwart minder opbrengst. Aan de vooravond van het rooiseizoe­n blijkt de toestand in de Kempen nóg dramatisch­er dan gedacht. “Dit wordt een rampoogst: 50% tot 60% minder dan normaal”, zegt patatboer Dirk Van Ginhoven uit Ravels.

Eerst te nat, nu te droog

Dat we de voorbije weken toch nog warm en zonnig zomerweer kregen, bracht voor de landbouwer­s geen zoden meer aan de dijk. “Als ze jou vijf minuten met je kop onder water houden en je daarna in de sauna leggen, kom je ook niet meer tot leven. Verzopen is verzopen”, zegt Van Ginhoven. “De onderste grondlaag is nog nat, maar zo diep geraken de wortels van de verzwakte plantjes niet. De voorbije weken moesten we zelfs nog extra kosten maken door onze velden overal te beregenen.”

Grote delen van Vlaanderen werden tijdens het afgelopen voorjaar getroffen door het noodweer. Toch blijkt de ravage het grootst in de Kempen en Limburg. Normaal hebben de kurkdroge Kempense zandakkers nochtans veel minder last van neerslag dan de zware leem- en kleigronde­n in West- en OostVlaand­eren. “Behalve wanneer de regen wekenlang en met bakken uit de lucht blijft vallen”, zegt de Ravelse aardappelt­eler. “Vol is vol. Eenmaal de grond verzadigd is, verdwijnt alle zuurstof uit de bodem. De grond is dood, er zit geen leven meer in. Omdat het hier overal vlak is, bleef het water ook staan en kon het niet wegspoelen. Op een bepaald moment lagen zelfs de regenworme­n dood op onze akkers. Mijn vader is 73 jaar. Zoiets had hij nog nooit in zijn leven meegemaakt.”

De immense aardappels­churen in de Antwerpse Kempen zullen daarom maar halfvol geraken dit jaar. “En de aardappele­n die we gaan oogsten, zijn helaas klein en vaak ook misvormd. Daardoor zijn ze niet geschikt zijn om er frieten van te maken”, klagen de telers, die overigens nu al weten dat ze het jaar gaan eindigen in het rood. “Om dit verlies goed te maken hebben we weer minstens vijf goede jaren nodig."

Nu het Rampenfond­s de waters-

WALTER LUYTEN Burgemeest­er Ravels “In Ravels alleen al dienden 107 boeren een schadeclai­m in, samen voor 2,4 miljoen euro.”

nood van mei en juni erkend heeft als natuurramp, kunnen de boeren toch al een deel van de financiële kater doorspoele­n. “Deze erkenning is echt wel een bittere noodzaak, want het water staat bij vele boeren nu al aan de lippen”, zegt akkerbouwe­r Dirk Van Ginhoven. “Nog een extra tegenslag kan onze sector niet meer aan. Voor veel bedrijven zou dit de definitiev­e doodsteek betekenen.”

Om de kans op erkenning als natuurramp te verhogen konden de Kempense landbouwer­s ook rekenen op de lokale besturen. Zo belegde burgemeest­er Walter Luyten (CD&V) van Ravels eind juni een bijzondere ‘rampvergad­ering’ met zijn collega’s uit de omliggende landbouwdo­rpen om zo de krachten te bundelen. “Samen zijn we sterker dan alleen”, zei hij.

Ook de oproep aan de boeren om zo veel mogelijk schadeclai­ms in te dienen, werd massaal opgevolgd. “In Ravels alleen al brachten 107 telers een dossier binnen, samen goed voor een schade van maar liefst 2,4 miljoen euro”, zegt de burgemeest­er.

“De verliezen blijken het grootst in de aardappel- en maïsteelt”, zegt schepen van Landbouw Eric Van Gestel (CD&V). “Maar we kregen ook dossiers binnen voor verloren oogsten van wortelen, kolen, spinazie, bieten, uien en zelfs gladiolen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Dirk Van Ginhoven met zijn “misvormde” patatjes.
FOTO MIA UYDENS Dirk Van Ginhoven met zijn “misvormde” patatjes.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium