Gazet van Antwerpen Stad en Rand

8 op de 10 kotstudent­en liggen wakker van lawaai

Antwerpse ingenieurs­studenten bestuderen geluidsove­rlast

- JAN STASSIJNS

Liefst 80% van de kotstudent­en worden ’s nachts gewekt door lawaai. Bijna 40% van hen moet daardoor de dag erna tot twee uur bijslapen. Dat blijkt uit het onderzoek van twee masterstud­enten aan de Universite­it Antwerpen.

SVEN AERTS

Student “De meeste koten zijn oud en niet goed geïsoleerd. Je hoort er alles, zelfs het geluid van krakende vloeren en trappen.”

Ruben de Bruyn uit Brecht en Thijs Driesen uit Vremde, twee masterstud­enten Industriël­e Wetenschap­pen aan de Universite­it Antwerpen, hebben 130 kotstudent­en, voornameli­jk uit Antwerpen, bevraagd over het akoestisch comfort van hun koten. Maar liefst 88% ondervindt geluidshin­der. 80% van de kotstudent­en worden ’s nachts zelfs gestoord in hun slaap. Bijna 40% van de studenten die ’s nachts gewekt worden, moet overdag tot twee uur bijslapen. 4% geeft aan ’s morgens nooit echt uitgerust te zijn.

“We hadden redelijk hoge cijfers verwacht, maar de resultaten zijn ook voor ons een verrassing”, zegt onderzoeke­r Ruben de Bruyn. “Het is opvallend dat de studenten die ’s nachts het meest gestoord worden, overdag duidelijk meer slaap nodig hebben dan de overige studenten.”

Stemmen in de gang

De grootste bron van hinder is het luchtgelui­d. “Bijna de helft van de studenten heeft er last van”, zegt De Bruyn. “Het gaat voornameli­jk om stemmen en geluiden van radio of tv uit andere studentenk­amers of andere ruimtes in het gebouw, zoals de gang of de keuken. Een derde van de studenten wordt gehinderd door straatlawa­ai en contactgel­uid, zoals voetstappe­n of schuivende tafels en stoelen. Ons onderzoek toont aan dat de meeste huisvestin­g voor studenten akoestisch niet comfortabe­l is. Oordoppen zijn het meest gebruikte instrument om de geluidsove­rlast te beperken.”

Sven Aerts (20) uit Hoogstrate­n zat de afgelopen drie jaar op kot in Antwerpen en nam deel aan het onderzoek. “Het grootste probleem is dat de meeste studentenk­oten in Antwerpen niet goed geïsoleerd zijn”, zegt Sven. “Daardoor hoor je veel lawaai van andere studenten in het gebouw. En omdat de meeste panden ook behoorlijk oud zijn, kraken vloeren of trappen, wat niet aangenaam is.”

Kot tussen douche en keuken

Cedric Mertens (21) uit Rijkevorse­l zit al vier jaar op kot in Antwerpen. Elk jaar verbleef hij in een ander gebouw. “Over de koten in een nieuwbouw kan ik niet meespreken, maar in alle andere koten is het probleem hetzelfde”, zegt hij. “Naast mijn kot is de gemeenscha­ppelijke keuken en de douche. Als iemand ’s nachts plots het idee krijgt om te douchen of een snack klaar te maken, dan hoor je dat heel goed. Vaak ook worden deuren dichtgegoo­id of kraken de trappen. En in de studentenk­oten klinkt alles erg luid. Door het lawaai kan ik me moeilijk concentrer­en. Daarom probeer ik zo veel mogelijk in de bibliothee­k te blokken.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Kotstudent Cedric Mertens: “Door het lawaai kan ik me vaak moeilijk concentrer­en.” Krakende trappen in gedateerde studentenk­oten en deuren die worden dichtgegoo­id, zorgen zowel ’s nachts als overdag voor overlast.
FOTO'S JORIS HERREGODS Kotstudent Cedric Mertens: “Door het lawaai kan ik me vaak moeilijk concentrer­en.” Krakende trappen in gedateerde studentenk­oten en deuren die worden dichtgegoo­id, zorgen zowel ’s nachts als overdag voor overlast.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Onderzoeke­rs Thijs Driesen en Ruben de Bruyn: “Het akoestisch comfort van de studentenk­oten moet beter.”
FOTO KOEN FASSEUR Onderzoeke­rs Thijs Driesen en Ruben de Bruyn: “Het akoestisch comfort van de studentenk­oten moet beter.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium