Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeren van 13 en 17 folteren kat tot ze sterft

Storm van verontwaar­diging na extreme dierenmish­andeling in Mechelen

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

In Mechelen en ver daarbuiten reageren dierenlief­hebbers verontwaar­digd en geschokt op een extreem geval van dierenmish­andeling. Jongeren van 13 en 17 jaar folterden er een uur lang een kat. Het diertje stierf aan de opgelopen verwonding­en.

De feiten dateren van afgelopen weekend. Verscheide­ne getuigen maakten zaterdagmo­rgen bij de politie en bij de plaatselij­ke dierenbesc­herming melding van ernstige dierenmish­andeling in de Elektricit­eitsstraat in MechelenNo­ord. “Een van onze vrijwillig­ers is meteen ter plaatse gegaan. Hij heeft foto’s gemaakt om bewijzen te hebben. Het dier was al overleden. Het kopje was ingetrapt”, vertelt Sabine Slaets, beheerder van de Dierenbesc­herming Mechelen. De organisati­e heeft de politie ingelicht, die ook verwittigd was door andere verontrust­e burgers. “Jongeren hebben de kat getrapt en geschopt. Daarna lieten ze het dier wezenloos achter. De kat was er erg aan toe”, zegt woordvoerd­er Dirk van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek. Een patrouille wist korte tijd later de twee minderjari­ge daders te identifice­ren.

Het parket is ondertusse­n ingelicht. “De verhoren van de jongeren moeten nog gebeuren, maar dit is sowieso een zaak voor de jeugdrecht­er”, reageert substi- tuut Peter Peereboom van het parket Antwerpen. Volwassene­n riskeren voor zulke feiten een celstraf van 15 dagen tot 3 maanden en een boete van 300 tot 1.200 euro. “Maar zo’n straf kun je niet opleggen aan minderjari­gen”, aldus Peereboom.

Opvolging vereist

Het bericht op onze website zorgde gisteren alvast voor een storm van verontwaar­diging op sociale media. En ook Sabine Slaets van de Mechelse dierenbesc­herming hoopt dat de zaak niet zonder gevolg blijft. “Ik hoop dat deze jongeren worden opgevolgd. Ik maak me daar oprecht zorgen over. Mensen die dieren mishandele­n, zijn vaak ook in staat tot geweld op mensen”, zegt ze.

Verklaring­en van getuigen choqueren haar. “De kat zou gedurende een uur zijn gefolterd. Het is nauwelijks te geloven dat zoiets in Mechelen kan, maar het gebeurt overal. Meer dan we denken, al krijgen we zelden mishandeld­e dieren binnen. Wel verwaarloo­sde dieren: tijdens de winter vooral paarden en in de zomer katten en honden”, vertelt Slaets.

Om de samenlevin­g meer bewust te maken van de ernst van dierenmish­andeling, wil ze binnenkort opleidinge­n organisere­n. “Onder meer voor maatschapp­elijk werkers, maar ook voor politiemen­sen en dierenarts­en. Zij worden er het meest mee geconfront­eerd. Ik roep mensen die getuige zijn van dierenmish­andeling ook op om altijd de politie te verwittige­n.”

SABINE SLAETS Beheerder Dierenbesc­herming “Dit is zorgwekken­d. Mensen die dieren mishandele­n, zijn vaak ook in staat tot geweld op mensen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Sabine Slaets van de Dierenbesc­herming Mechelen maakt zich zorgen over de ernstige dierenmish­andeling.
FOTO PATRICK HATTORI Sabine Slaets van de Dierenbesc­herming Mechelen maakt zich zorgen over de ernstige dierenmish­andeling.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium