Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleine Nete barst van leven

Waterzuive­ring en gescheiden riolerings­stelsels beginnen vruchten af te werpen

- TOM LE BACQ KRISTOF SIMOENS

Vissen, waterplant­en, bevers, ijsvogels: geen enkele beek in Vlaanderen zit zo bomvol leven als de Kleine Nete. Dat blijkt uit onderzoek van Natuurpunt. Het contrast met de Neerbeek in Wevelgem kan niet groter zijn: daar hebben ze al 19 jaar geen vis meer gezien.

Er zijn waterlopen in Vlaanderen waar het natuurleve­n opnieuw grote sier maakt. Aan de Kleine Nete in Antwerpen kan het niet op, blijkt uit een telling van Natuurpunt. De milieuorga­nisatie bracht de vijftien meest “levendige” waterlopen in Vlaanderen in kaart.

“Geen enkele waterloop kan tippen aan de Kleine Nete”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Vissen, ijsvogels, tal van waterplant­en, zeldzame soorten als de rivierdond­erpad en de beschermde beekprik, oeverzwalu­wen, bevers... Op alle vlakken is de Kleine Nete een grootse beek.” Hoe dat komt?t? “Het Netebekken geldt als pionier nier voor de waterzuive­ring in Vlaanderen”, zegt Moeremans. “Al in de jaren zeventig hebben dee gemeenten uit de buurt daar werk rk van gemaakt.” Met resultaat.

Opvallend: de top op 10 van waterlopen met het meesteeest­e leven bestaat uitsluiten­dsluitend uit Antwerpse en Limburgse beken. Dee drie andere provincies moeten het elk stellen met één vertegenwo­ordiger in de staart van het peloton: de Kalkense nse Vaart (OostVlaand­eren, op 13), de IJzer (West-Vlaanderen,en, op 14) en de IJse (Vlaams-Brabant, abant, op 15).

Nog werk aan de winkel

“De toename van het leven in de beken is grotendeel­s te danken aan de toegenomen zuivering van het industriee­l en huishoudel­ijk afvalwater”, zegt Moeremans. “Maar we zijn er nog niet. Volgens de Europese kaderricht­lijn Water moest al het oppervlakt­e- en grondwater tegen 2015 van goede kwaliteit zijn. Die deadline hebben we niet gehaald. Verre van. Om de waterkwali­teit op te krikken, is het belangrijk dat de landbouw minder meststoffe­n en pesticiden gebruikt. De gemeen- telijke riolerings­stelsels moeten ookk verderd uitgebouwd­it b d worden en de natuurlijk­e structuur van onze waterlopen moet worden hersteld.”

Want wie scoort het slechtst? De Neerbeek, die van Wevelgem naar Bissegem loopt. Daar loopt zowat alles verkeerd. “Sinds 1997 is daar bij de metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek nooit een vis waargenome­n”, zegt Moeremans. “Hoewel er hier en daar riolering ligt, zijn zeker niet alle huizen erop aangeslote­n, er wordt nog heel wat afvalwater rechtstree­ks in de beek geloosd. Intensieve landbouw zorgt dan weer voor een toevoer van meststoffe­n en pesticiden, die van het water allesbehal­ve een gezonde omgeving maken.”

HENDRIK MOEREMANS Natuurpunt “We zuiveren op talloze plekken al beter ons water, maar we zijn er nog lang niet.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Aan de Kleine Nete vind j je de meeste p planten en diersoorte­n.
FOTO JOREN DE WEERDT Aan de Kleine Nete vind j je de meeste p planten en diersoorte­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium