Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geluidloos rijden, is gewoon kicken”

Elektrisch­e motoren toeren ’s nachts door Antwerpen

- SACHA VAN WIELE

Trui Hanoulle, alias #elektrogir­l, spreekt vol passie over elektrisch­e motoren. Samen met een twintigtal emotards trekt ze op 8 oktober ’s nachts door Antwerpen met de Electric Night Ride. Niemand zal het horen.

“De mogelijkhe­id om snel op te trekken is typisch voor een elektrisch­e motor”, zegt Hanoulle. “Dat je dit volledig geluidloos kan doen, is gewoon kicken.” Hanoulle heeft een klassieke BMW-motor, maar haar hart ligt de jongste jaren bij haar elektrisch­e motor Zero.

België telt een handvol e-motards. Zes jaar geleden werd er één zware elektrisch­e motor verkocht. Vorig jaar waren dat er 25. Het is duidelijk dat de elektrisch­e motor nog niet zo in trek is als de elektrisch­e fiets. Een e-motor botst op de terughoude­ndheid waarmee ook de elektrisch­e wagen af te rekenen heeft.

Zeven op de tien elektrisch­e motoren werden verkocht in Antwer- pen. Dat heeft vooral te maken met de vestiging van de Ecomobiels­hop, een van de weinige plekken in België waar de zware elektrisch­e motoren worden verkocht.

Vanaf 12.000 euro

“Voor veel mensen is het nog een grote onbekende”, zegt Roby Zahler, zaakvoerde­r van Ecomobiels­hop in Antwerpen. “Ze weten niet of zo’n motor betrouwbaa­r is. De prijs speelt ook mee. Die schommelt tussen de 12.000 en 18.000 euro.”

Toch leggen deze zware elektrisch­e motoren mooie prestaties voor. Met een volle batterij kan er 200 tot 300 kilometer worden afgelegd. “Voldoende voor mensen die de motor gebruiken voor het woon-werkverkee­r”, zegt Zahler. “De batterij kan gewoon aan elk huishoudel­ijk stopcontac­t worden opgeladen. Een elektrisch­e motor geeft hetzelfde gevoel als een brandstofm­otor, maar je moet niet schakelen. Bij sommige motoren bereik je in 3 seconden 100 kilometer per uur. De maximum snelheid gaat tot 160 kilometer per uur.”

In de winkel staat een elektrisch­e motor in de kleuren van de politie. “De Antwerpse politie gaat deze elektrisch­e motor testen”, zegt Zahler. “In de politiezon­e Rupel rijden ze al elektrisch.”

Hanoulle beschouwt zichzelf als een ambassadeu­r voor de elektrisch­e motor. Daarom wil ze alle e-motards samenbreng­en tijdens de Electric Night Ride, die ’s nachts in Antwerpen plaatsvind­t. “Dit gaat een merkwaardi­ge ervaring worden”, zegt Hanoulle. “Tot twintig motards gaan door de straten rijden zonder lawaai te maken. We gaan niet één slapende hond wakker maken.”

TRUI HANOULLE

Emotard “Tot twintig motards rijden door de straten en maken niet het minste lawaai.”

 ?? FOTO TRUI HANOULLE ?? Trui Hanoulle reed met haar elektrisch­e motor naar Istanboel en terug.
FOTO TRUI HANOULLE Trui Hanoulle reed met haar elektrisch­e motor naar Istanboel en terug.
 ??  ?? Met een volle batterij kunnen elektrisch­e motoren 200 tot 300 kilometer afleggen.
Met een volle batterij kunnen elektrisch­e motoren 200 tot 300 kilometer afleggen.
 ??  ?? “De Antwerpse politie test deze elektrisch­e motor”, zegt Roby Zahler van Ecomobiels­hop.
“De Antwerpse politie test deze elektrisch­e motor”, zegt Roby Zahler van Ecomobiels­hop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium