Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vers van de terreursch­ool: de “welpen van het kalifaat”

IS zet zwaar in op ‘opleiding’ van honderden kinderen tot jihadist

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Een jongen van 14 jaar blaast zich op in Turkije, een knaap van 12 wordt net op tijd gestopt in Irak, honderden andere kinderen staan in de rij om hun leven te geven voor IS, waarschuwe­n onderzoeke­rs. De “welpen van het kalifaat” worden ze genoemd, van jongs af geïndoctri­neerd, gewend gemaakt aan extreem geweld en getraind in wapens en explosieve­n.

De jongen zag eruit als een doorsnee 12-jarige in Irak, met zijn haar opzij kortgescho­ren, een zwarte joggingbro­ek en een truitje van Barcelona-vedette Lionel Messi. Maar hij was op een dodelijke missie in opdracht van IS, zondagavon­d in Kirkuk. Hij had een bommengord­el onder zijn blauw-rode voetbalshi­rt, die hij zou laten ontploffen bij een sjiitische moskee in de stad. Maar hij werd gevat. Op ontstellen­de videobeeld­en is te zien hoe de jongen in tranen uitbarst, ter- wijl Iraakse agenten hem bij zijn armen vasthouden en de bommengord­el van zijn tengere lichaam verwijdere­n.

De beelden werden gemaakt amper een dag nadat een zelfmoordt­errorist van hooguit 14 jaar zich had opgeblazen tijdens een trouwfeest in de straten van de Turkse stad Gaziantep, bij de Syrische grens. De incidenten doen de ongerusthe­id toenemen over het inzetten van kindstrijd­ers door IS, dat in zijn blitse propaganda­filmpjes graag uitpakt met kinderen. Jongetjes met kaki outfit en zwarte hoofdband die militair gedrild worden en “de welpen van het kalifaat” genoemd worden, die volwassen mannen executeren met een nekschot of hen de keel oversnijde­n, die trots poseren met een te zware bomvest om hun lijf.

Lange tijd werd gedacht dat dat vooral voor de show was, dat het geïsoleerd­e gevallen waren die IS gebruikte om zich nog boosaardig­er voor te doen dan het was. Niet dus. Afgelopen voor- jaar becijferde­n onderzoeke­rs van de Amerikaans­e Georgia State University dat in 2015 minstens 89 jongens tussen 8 en 18 jaar omkwamen als strijders van het kalifaat, 35 van hen als zelfmoordt­erroristen. Dit jaar gaat het aantal omgekomen kindstrijd­ers nog sterk de hoogte in, in elke maand van 2016 stierven gemiddeld 15 kindsoldat­en en kindzelfmo­ordenaars.

Spionnen en sluipschut­ters

Volgens het uitgebreid rapport De Kinderen van Islamitisc­he

Staat van het Britse Quilliamin­stituut investeert IS zwaar in het indoctrine­ren van jonge kinderen, omdat die de extremisti­sche ideologie als normaal ervaren en ze daarom het felst zullen verdedigen. Die indoctrina­tie begint op school en gaat verder in trainingsk­ampen, waar kinderen tussen 10 en 15 jaar de sharia wordt aangeleerd en waar ze ongevoelig worden gemaakt voor bruut geweld.

Ze worden getraind als spion- nen, geleerd om buren en familieled­en te verklikken die zich niet aan de regels van het kalifaat houden. Ze worden getraind om te vechten aan de frontlijn, om scherpschu­tter te worden, om explosieve­n te maken en om zelfmoorda­anslagen uit te voeren. “De toekomst van de kinderen die geboren en grootgebra­cht worden in de Islamitisc­he Staat is een pertinent en nijpend probleem, dat de onmiddelli­jke aandacht van de internatio­nale gemeenscha­p vereist”, besluit het rapport. Het wijst erop dat er zich meer dan 30.000 zwangere vrouwen in het kalifaat bevinden en dat honderden kinderen uit Europa er worden opgevoed als jihadist. “Niemand weet wat er staat te gebeuren als zij ervoor kiezen om terug te keren.”

 ?? FOTO'S REUTERS ?? Iraakse agenten verwijdere­n de bommengord­el van het tengere lichaam van de 12jarige die zondagavon­d in opdracht van IS op een dodelijke missie was in Kirkuk.
FOTO'S REUTERS Iraakse agenten verwijdere­n de bommengord­el van het tengere lichaam van de 12jarige die zondagavon­d in opdracht van IS op een dodelijke missie was in Kirkuk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium