Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe eigenaar maakt van Red&Blue open club

De eigenaar van homoclub Red&Blue Ludo Smits geeft na negentien jaar de fakkel door aan trouwe werkkracht Nourdin Ben Sellam

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het nachtleven werd hem te zwaar en dus vertrouwt de 63jarige Ludo Smits zijn wereldbero­emde club Red&Blue toe aan de jongere generatie. Met Nourdin Ben Sellam zal er door Red&Blue een nieuwe wind waaien. “Ik wil dat dit een club wordt die voor iedereen openstaat.”

Nourdin Ben Sellam wordt de nieuwe eigenaar van Red&Blue. Die overname zal niet onopgemerk­t voorbijgaa­n. Ben Sellam doorliep een wel erg spectacula­ir parcours. “Vijftien jaar geleden begon ik hier te werken als afruimer. Vijf jaar geleden werd ik manager en nu dus eigenaar. Dat heeft een grote impact op mij, maar ik blijf met mijn twee voeten op de grond.” Hij beseft maar al te goed dat het geen eenvoudige tijd is voor een nachtclub. “Het zijn moeilijke tijden voor de horeca. Daarom zal ik een aantal herstructu­reringen doorvoeren. Dat is noodzakeli­jk om te kunnen overleven.”

Een naamsveran­dering is daar een van. “Niet iedereen wil zich associëren met de gay-wereld. Ik wil een bedrijf dat voor iedereen openstaat.” Welke naam de club dan wel zal krijgen, is nog niet beslist. “Dat zal iets voor december zijn.”

Daarnaast zal Ben Sellam zijn ideeën verder doordrijve­n die hij eerder dit jaar al introducee­rde in de discotheek. “Ik wil de focus leggen op een tolerante benadering en het hokjesdenk­en achterwege laten. Ik wil dat Red&Blue een plek wordt waar ruimdenken­d publiek zijn weg naartoe vindt.” Dat houdt in dat de men

only evenemente­n op minder regelmatig­e basis zullen plaatsvind­en. “Maar ze blijven wel. Want hoe je het ook draait of keert, er is nood aan gay-evenemente­n.” Populaire concepten als de We Love

Thursdays voor studenten, of de disco Studio54- feestjes blijven en zullen worden aangevuld met nieuwe ideeën. “Begin januari gaan we nog enkele dagen dicht voor renovatiew­erken. De bakstenen muren blijven, maar je zult wel degelijk zien dat er aan het interieur gesleuteld is.” Vanaf midden januari moet Red&Blue dan helemaal klaar zijn voor een nieuwe start.

Nieuw tijdperk

En met die nieuwe start wordt een tijdperk afgesloten. Negentien jaar lang baatte oprichter Ludo Smits Red&Blue met hart en ziel uit. “Maar ik was opgebrand.

LUDO SMITS

Oprichter Red&Blue ‘‘Ik sprak de taal van de jonge gaygenerat­ie niet meer, dus heb ik aan Nourdin gevraagd of hij de zaak verder wil zetten.’’

Het nachtleven werd te zwaar voor mij, vooral fysiek dan. Elke dag van tien uur ’s avonds tot acht uur ’s morgens werken: dat kon ik niet meer volhouden. Bovendien merkte ik het laatste jaar dat ik niet meer mee was. De muziek die werd gedraaid, zag ik als ‘ duurbetaal­d lawaai’. Ik sprak de taal van de jonge gay-generatie niet meer, dus heb ik aan Nourdin gevraagd of hij de zaak wil voortzette­n.”

Wat hij van de nieuwe koers vindt die Ben Sellam zal varen? “Ik ga niet de schoonmoed­er uithangen. Nourdin kent de club door en door. De zaken moeten vernieuwd worden. Net daarom geef ik de fakkel door. Er gaan dingen gebeuren die ik zelf nooit zou doen, maar als je iets uit handen geeft, dan hoort dat er nu eenmaal bij.”

Op zijn 63ste is Smits helemaal klaar voor zijn pensioen. Hij is uitgegroei­d tot een icoon in de Antwerpse gay-scene, richtte naast Red&Blue ook het homocafé het Hessenhuis en Studio 54 op en stond mee aan het doopvont van de holebi- en transgende­rbelangenv­ereniging Cavaria. “Ik ben daar allemaal heel erg trots op. Met de opening van Red&Blue ontplofte er een bom: het was iets totaal nieuws. De club werd een van de grootste gay-discotheke­n ter wereld! Maar ook op emancipato­risch vlak hebben we een hele weg afgelegd. Vroeger was dit de enige plek waar gays zichzelf konden zijn. Nu hoeven ze zich niet meer in een gesloten community te verstoppen. Als gay kun je nu overal jezelf zijn. Ik ben zelfs getrouwd. Dat had ik mij vroeger niet kunnen voorstelle­n. Tijdens ons eerste jaar werd Red&Blue wel drie keer in brand gestoken. Je begrijpt dus dat ik enorm gelukkig ben met wat we bereikt hebben.”

 ??  ?? De Red&Blue is een club waar gays zichzelf kunnen zijn en groeide uit tot
De Red&Blue is een club waar gays zichzelf kunnen zijn en groeide uit tot
 ?? FOTO FILIP ROEFS ?? een van de grootste gaydiscoth­eken ter wereld.
FOTO FILIP ROEFS een van de grootste gaydiscoth­eken ter wereld.
 ?? FOTO SARAH VAN DER ELSKEN ?? Ludo Smits.
FOTO SARAH VAN DER ELSKEN Ludo Smits.
 ?? FOTO RR ?? Nourdin Ben Sellam.
FOTO RR Nourdin Ben Sellam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium