Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie voert campagne tegen ‘irritante’ verkeersov­ertredinge­n

Affiches en extra aandacht moeten veiligheid verhogen

- DENNIS VAN DAMME

Kleine overtredin­gen die iedereen wel eens begaat, maar waar anderen zich mateloos aan kunnen ergeren. Dat is de focus van een nieuwe verkeersca­mpagne van de Antwerpse lokale politie, die gisteren van start is gegaan.

Een paar minuten tijd winnen met een ‘onschuldig­e’ verkeersov­ertreding? Toch best twee keer nadenken. De Antwerpse politie gaat de komende weken extra inzetten op deze kleine overtredin­gen die iedereen wel eens begaat, maar die andere weggebruik­ers ernstig op de zenuwen kunnen werken én die bovendien gevaarlijk kunnen zijn.

“Het is bij de politie en de stad Antwerpen ondertusse­n een jaarlijkse traditie geworden om een nieuwe campagne te lanceren, zo vlak voor de start van het nieuwe schooljaar”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Net als vorig jaar richten we de campagne niet alleen op automobili­sten. Er werd een focusteam samengeste­ld uit een groep fietsers, voetganger­s en automobili­sten. Bij hen werd gepeild naar wat ze storend vinden in het verkeer en waar ze zelf soms ook tegen zondigen. Deze bevraging bracht drie gedraginge­n in het verkeer naar voren om dit jaar op te werken.”

WOUTER BRUYNS

Politiewoo­rdvoerder “Net als vorig jaar richten we de campagne niet alleen op automobili­sten.”

Voorbeeldf­unctie

Concreet gaat het om dubbelpark­eren, in de tegengeste­lde richting fietsen waar dat niet mag en niet lang genoeg wachten tot het licht op groen springt. “Vanaf vandaag zullen drie verschille­nde affiches in het straatbeel­d verschijne­n en op verschille­nde websites en in kranten zal de campagne onder de aandacht gebracht worden”, zegt Bruyns. “De slagzin luidt: Samen respectere­n we de verkeersre­gels. Om die ‘ samen’ extra in de verf te zetten, spelen kinderen een grote rol in deze campagne. Door ze samen met hun ouders of grootouder­s af te beelden, wordt de nadruk gelegd op de voorbeeldf­unctie die volwassene­n hebben.”

Extra aandacht

Maar de politie laat het niet bij affiches. Ook op straat zal de politie extra aandacht hebben voor deze drie ‘irritante’ verkeersov­ertredinge­n. “De verkeerste­ams zullen, zonder ander foutief gedrag zoals te snel rijden uit het oog te verliezen, extra aandacht hebben voor mensen die het rode verkeersli­cht negeren, in de verkeerde richting fietsen of onveilig en hinderlijk parkeren. Want het juiste doen in het verkeer is niet alleen hoffelijk, het verkeer wordt er ook een pak veiliger door”, zegt Bruyns.

De campagne loopt nog tot 18 september. Het is de tweede campagne van de politie die zich zowel tot automobili­sten als tot fietsers en voetganger­s richt. De vorige campagne lokte heel wat verontwaar­digde reacties uit. Veel voetganger­s voelden zich geviseerd en wezen erop dat zij niet de schuld zijn van de verkeerson­veiligheid in de stad.

 ?? FOTO POLITIE ANTWERPEN ?? De drie campagneaf­fiches. Veilig in het verkeer, da’s fietsen in de juiste richting.
Samen respectere­n we
de verkeersre­gels.
FOTO POLITIE ANTWERPEN De drie campagneaf­fiches. Veilig in het verkeer, da’s fietsen in de juiste richting. Samen respectere­n we de verkeersre­gels.
 ??  ?? Veilig in het verkeer, da’s wachten op groen licht.
Samen respectere­n we
de verkeersre­gels.
Veilig in het verkeer, da’s wachten op groen licht. Samen respectere­n we de verkeersre­gels.
 ??  ?? Veilig in het verkeer, da’s je wagen correct parkeren.
Samen respectere­n we
de verkeersre­gels.
Veilig in het verkeer, da’s je wagen correct parkeren. Samen respectere­n we de verkeersre­gels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium