Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen Vossen en Diaby voorin

Moet landskampi­oen ander systeem hanteren door blessures van Izquierdo en Refaelov?

- FRANK BUYSE

De aanvallers van Club Brugge zijn geblesseer­d of scoren niet. Met de Champions League voor de deur stijgt de onrust bij de landskampi­oen, zaterdag in Kortrijk ook nog eens mentaal en defensief slap. De offensieve problemen zijn, bij acuut gebrek aan flankaanva­llers, nochtans snel op te lossen: overschake­len op een tweespitse­nsysteem. “Ideaal voor Vossen en Diaby”, beaamt oudClubspe­ler Jan Ceulemans.

Smaakmaker­s José Izquierdo en Lior Refaelov, gisteren geopereerd, zijn met liesblessu­res respectiev­elijk vier tot vijf en acht tot tien weken out. En de landskampi­oen is offensief onmondig: op vier competitie­matchen (twee verloren) werd nauwelijks vier keer gescoord, waarbij slechts twee veldgoals. Erger nog: de goals werden gemaakt door een verdediger (Dion Cools), een middenveld­er (Hans Vanaken) en … Izquierdo en Refaelov (op strafschop).

Wat schort de aanvallers van Club Brugge die wel fit zijn? “Het is nog vroeg op het seizoen en Oostende en Kortrijk waren twee zware verplaatsi­ngen, KVK zelfs een zwart beest waar ze jarenlang niet konden winnen”, zegt Jan Ceulemans, die vindt dat er nog geen reden moet zijn tot paniek. “Er zijn vorig seizoen in de reguliere competitie ook periodes geweest dat Club moeilijker scoorde. Uiteindeli­jk telt het toch pas vanaf de play-offs. Dat heeft Preud’homme vorig seizoen ook wel 25 keer gezegd.”

Weinig alternatie­ven

Toch gelooft ook het Clubicoon dat coach Michel Preud’homme door het uitvallen van zijn twee beste aanvallers, beiden flankaanva­llers, eens stevig moet gaan nadenken of hij niet moet afstappen van zijn vast 4-3-3systeem. Want ook Ceulemans ziet weinig alternatie­ven voor Izquierdo en Refaelov op de flanken. “Er komen drie spelers in aanmerking: Limbombe, Gedoz en Bolingoli. Gedoz is nog steeds niet in vorm en is te grillig, daar kan men dus al niet meteen op rekenen. Bolingoli staat er het dichtst bij, maar hoeveel heeft die jongen de laatste twee jaar al gespeeld? Nog nooit eens drie matchen na elkaar toch? Dan kan je niet weten wat je eraan hebt. Eigenlijk zou Club zo’n speler best een jaartje uitlenen, pas dan kan hij zich helemaal ontplooien. Of hem nu eens voluit zijn kans geven. Met alle risico’s. ”

Ook voor de pas 22-jarige laatste aanwinst Anthony Limbombe is het volgens Ceulemans net als voor Nicola Storm nog te vroeg. “Dat blijkt toch als Limbombe nog niet eens in de selectie zit? Uiteindeli­jk werd dat ook al gezegd toen hij werd aangetrokk­en, dat hij eerder een wissel op de toekomst was? En NEC Nij

megen is Club Brugge niet, hé.”

442

Voor Ceulemans is het duidelijk: zolang Izquierdo en Refaelov out zijn, moet Preud’homme overschake­len op een systeem met twee spitsen, een 4-4-2 dus. “En daarvoor heb je dan nog alleen Diaby en Vossen. Hoe zwaar Wesley weegt, kunnen we niet zeggen, zolang hij niet speelt. Maar Diaby is en blijft, hoewel hij ook nog niet heeft gescoord en op zoek is naar zijn beste vorm, een goalgetter die diep moet spelen. En achter hem dan Vossen. Ik heb het al meermaals gezegd: Jelle Vossen moet bij Club altijd spelen, maar rendeert het best als zwevende spits. Als Preud’homme dan toch nog geen flankaanva­llers op niveau heeft, is het toch simpel?”

 ?? FOTO BELGA ?? Jan Ceulemans over Jelle Vossen: “Hij moet bij Club altijd spelen, maar rendeert het best als zwevende spits.”
FOTO BELGA Jan Ceulemans over Jelle Vossen: “Hij moet bij Club altijd spelen, maar rendeert het best als zwevende spits.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium