Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nulrente dreigt voor consument

- BART MOERMAN

“Dit is een voorbode voor wat banken voor de gewone consument gaan doen”, zegt beursspeci­alist Pascal Paepen nu KBC aan bedrijven enkel nog spaarboekj­es met nulrente aanbiedt. Financiënm­inister Johan Van Overtveldt (NVA) wil verhindere­n dat de banken die minimumren­te van 0,11% ook voor particulie­ren kunnen omzeilen.

KBC heeft al zijn bedrijfskl­anten laten weten dat hun spaarreken­ing opgezegd wordt en vervangen door een rekening die enkel 0% rente oplevert. De bank bood bedrijven tot nu toe de kans hun geld op een zogenoemde gereglemen­teerde spaarreken­ing te zetten. Daarop is wettelijk een minimumren­te van 0,11% verplicht. Maar vanaf 23 oktober stopt KBC daarmee. In een brief aan de klanten laat de bank weten dat ze zelf negatieve rente betaalt aan de Europese Centrale Bank voor alle spaargeld dat ze niet aan klanten uitleent. Daarom de beslissing, die over twee maanden ingaat.

Hoe zit het dan met andere banken? BNP Paribas Fortis “analyseert de situatie”, laat woordvoerd­er Hilde Junius weten. De bank sluit dus niet uit dat ze hetzelfde gaat doen. ING is dat totaal niet van plan. Belfius heeft dan weer geen gelijkaard­ige rekeningen voor bedrijfskl­anten.

“Compleet onrealisti­sch”

Toch zorgt de zet van KBC voor enige bezorgdhei­d. “Dit is een voorbode voor wat banken voor de gewone consument gaan doen: ook daar gaan ze geen intrest meer op geven”, zegt docent bank en beurs Pascal Paepen. “Die wettelijk verplichte 0,11% is compleet onrealisti­sch. Ofwel gaat de minister van Financiën die verplichti­ng opheffen, ofwel gaan de banken die omzeilen. De banken betalen zelf een negatieve rente van 0,25% op hun deposito’s bij de Europese Centrale Bank en ook nog eens bankentaks op hun deposito’s. Ze maken dus verlies op die spaarrente. Daarom is het logisch dat ze daar vanaf willen.”

Paepen wijst er ook op dat die 0,11% voor u en mij weinig uitmaakt: het gaat om 110 euro op een totaal van 100.000 euro. Maar voor de 264 miljard euro die de banken in totaal op hun spaarreken­ingen hebben staan, maakt het natuurlijk wél een groot verschil.

Volgens bankenfede­ratie Febelfin is wat KBC doet, perfect legaal. Meer nog: “Puur theoretisc­h kunnen banken ook beslissen dat voor particulie­ren te doen. Wettelijk is daar geen bezwaar tegen.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is alvast niet van plan toe te laten dat de banken hetzelfde zouden doen voor de gewone consument: hij gaat bekijken hoe hij dat juridisch kan verhindere­n. De minister zegt dat hij begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin de banken zich bevinden. “Maar de positie van vele spaarders is voor mij minstens even belangrijk”, zegt hij.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Pascal Paepen.
FOTO BART DEWAELE Pascal Paepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium