Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch nog maar eens Toots kopen

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

T oots Thielemans speelde mondharmon­ica met de vanzelfspr­ekendheid waarmee een mens ademt. Misschien werd hij daarom nog te weinig aangezien als de muzikale reus die hij was. Een bescheiden ‘ket’ uit de Marollen die mooie deuntjes blies op een bescheiden instrument, dat vóór hem in de jazzwereld niet eens ernstig werd genomen.

Kun je zo iemand in één adem vernoemen met Charlie Parker, Miles Davis, Herbie Hancock, Stevie Wonder of Paul Simon, om maar die te vermelden? Jawel dus, meende Quincy Jones, de legendaris­che producer van Michael Jackson. Thielemans heeft trouwens samen met al deze grote namen gespééld. Er is geen Belgische muzikant die nog maar in de buurt komt van zo’n palmares. De Volkskrant noemt Toots “de grootste woordeloze dichter van het heelal”. De bijna kinderlijk­e overdrijvi­ng geeft de graad van bewonderin­g aan.

Toch heeft Toots ‘ maar’ 2,5 miljoen platen verkocht. Daarmee staat hij op de 49ste plaats in de Belgische top honderd van best verkopende artiesten. Het is minder dan de helft van K3 (6 miljoen albums) en véél minder dan Helmut Lotti (13 miljoen exemplaren).

Kunst en commerce gaan nu eenmaal niet zomaar samen. Toots Thielemans liet het zelf niet aan zijn hart komen. “Hij was niet rijk, maar hij was gelukkig”, zegt zijn manager Veerle Van de Poel.

Ook als mens was Toots een reus. Er is niemand die met hem heeft samengewer­kt die niet met warmte en liefde over hem spreekt. Zijn bescheiden­heid is even legendaris­ch als zijn muzikale toverkunst­en. Onwillekeu­rig doet het denken aan popster Rihanna, die op Pukkelpop het publiek eerst lang liet wachten om vervolgens zoutloos wat te playbacken. “Voor Toots was de soundcheck altijd vrijwel meteen in orde”, zegt Antwerpena­ar en goede vriend Herman Van Hove. “Alleen voor zichzelf was hij streng” zegt Jazz Middelheim-organisato­r Bertrand Flamang.

Als de lof over enkele dagen wegebt, zullen de tonen van zijn mondharmon­ica blijven. Die bedrieglij­k eenvoudige en speelse klanken, waarmee hij kon huilen en vrolijk zijn, meeslepen en swingen, ontroeren en amuseren en ingewikkel­de improvisat­ies feilloos tot een goed einde brengen. Toon Hermans, een monument in een ander genre, vatte na een optreden treffend samen waarom andere muzikanten Toots zo hoog achten: “Voor het eerst in mijn leven zag ik een mens muziek worden.” Misschien moeten we met zijn allen zijn platenverk­oop nog maar eens wat opkrikken. Postuum, dan maar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium