Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfrijden­d busje in plaats van tram

- (svw)

Rijdt er na de heraanleg een zelfrijden­d busje in plaats van een tram op de Scheldekaa­ien? Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (NVA) is gewonnen voor het idee.

Kennis zei dit op de Antwerpse zender ATV. Hij gelooft sterk in de nieuwe ontwikkeli­ngen, van mobiliteit­sapplicati­es tot zelfrijden­de voertuigen. Of dat laatste al voor morgen zal zijn, is een ander verhaal.

“De technologi­e staat al ver”, zegt Kennis. “Alleen zijn er nog hinderniss­en die moeten genomen worden voor zelfrijden­de voertuigen daadwerkel­ijk in de straten opduiken. Zo moet de wetgeving worden aangepast en het kluwen rond verzekerin­gen worden opgelost. Dit is werk dat op een hoger beleidsniv­eau moet worden gedaan.”

De Scheldekaa­ien bieden volgens de schepen de mogelijkhe­id om sneller met een zelfrijden­d busje te rijden.

“Met de heraanleg van de Scheldekaa­ien is er ruimte gelaten voor een kaaientram”, zegt de schepen. “Misschien is het beter om te werken met zelfrijden­de busjes die de mensen van de parkings aan de rand van de Scheldekaa­ien naar de binnenstad brengen. Dit is een afgescheid­en baan. Het verkeer is daar beter te organisere­n en te controlere­n. Je hebt geen sporen en leidingen nodig. Een zelfrijden­d busje is minder ingrijpend op het openbaar domein. Over vijf tot zeven jaar zouden we er mee kunnen beginnen.”

Veel van die nieuwe technologi­e zal eind september worden voorgestel­d op een mobiliteit­scongres in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium