Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steve De Ridder komt na dertien jaar weer thuis bij Lokeren

Steve De Ridder komt na dertien jaar thuis bij L okeren, waar hij jeugdoplei­ding heeft genoten

- JOCHEN COOREVITS

Steve De Ridder is een gelukkig man. De 29jarige Gentenaar kan zichzelf weer voetballer noemen na maanden van onzekerhei­d bij Kopenhagen. Hij tekende voor vier seizoenen bij Lokeren. “Eenmaal je kinderen hebt, stel je andere prioriteit­en in het leven. Ik ben al een tijd op zoek naar stabilitei­t en wil hier iets opbouwen”, aldus het jeugdprodu­ct van Lokeren.

“Mijn geduld is beloond geweest. Ik heb kunnen tekenen bij een ambitieuze club waar het een beetje aanvoelt als thuiskomen door mijn verleden hier.” Deze ene quote zegt genoeg over hoelang Steve De Ridder gedroomd heeft van deze transfer. De overgang van de polyvalent­e middenveld­er van FC Kopenhagen naar Sporting Lokeren heeft dan ook heel wat voeten in de aarde gehad. De Oost-Vlaming werd vorig seizoen door de Deense ploeg uitgeleend aan Zulte Waregem. Heel lang zag het ernaar uit dat hij ook dit seizoen de kleuren van Essevee zou verdedigen, maar dat was buiten FC Kopenhagen gerekend.

Al in december 2015 zei De Ridder voor het eerst dat hij graag langer aan de Gaverbeek zou voetballen. In maart en in mei herhaalde de middenveld­er nogmaals dat hij bij Zulte Waregem wou blijven. De dure afkoopsom van 1,2 miljoen euro kon Essevee niet ophoesten door de verlaagde financiële slagkracht door de bouw van het nieuwe stadion. In juni klonk het via Deense bronnen dat FC Kopenhagen nog 500.000 euro vroeg voor De Ridder. Dat was nog te veel voor Essevee, waardoor de onderhande­lingen on hold werden gezet, hoewel er een persoonlij­k akkoord was tussen Zulte Waregem en De Ridder. “Ik voel geen rancune tegenover Essevee. Het was gewoon niet het juiste moment. Straks is dat gewoon een ploeg waar ik tegen speel.”

Doodongelu­kkig

De Gentenaar moest zich eerst op 1 juli aanmelden bij Kopenhagen, maar dat werd uitgesteld. Wekelijks kreeg hij een mail van de Denen waarin te lezen stond dat hij in België moest blijven en zich fit moest houden. De Ridder liep alleen rondjes in de Blaarmeers­en om zijn conditie te onderhoude­n. “Dat is geen voetbal. Mijn basiscondi­tie is in orde, maar ik mis wedstrijdr­itme. Een voetballer die niet mag voetballen, is doodongelu­kkig.” Pas drie weken geleden kwam hij aan bij Kopenhagen en daar werd de middenveld­er bij de U19 geplaatst. “In die optiek heb ik veel zelfdiscip­line moeten tonen. Ook familiaal was het zwaar, want mijn zoon en vrouw bleven achter in België. Uiteindeli­jk is dat een periode waar je sterker uitkomt.”

Op vrijdag 19 augustus verbrak De Ridder zijn contract bij Kopenhagen. Lokeren speelde het kortst op de bal en legde hem vast voor vier seizoenen. “Iedereen weet dat ik al een lange tijd op zoek ben naar stabilitei­t in mijn leven en in mijn voetbalcar­rière. Dat alles heb ik nu gevonden. Als huurling van Zulte Waregem moest ik meteen presteren. Hier kan ik iets opbouwen. Ook het familiale aspect speelde mee. Ik zei het ook tegen de coach: Eens je kinderen hebt, stel je andere prioriteit­en in het leven.”

Extra wedstrijd

De Ridder wil belangrijk worden voor Lokeren, maar eerst zal hij volledig fit moeten geraken. “Mijn vetpercent­age staat oké. Samen met de fysieke coach zullen we op interval wer

ken, want ik kende amper een voorbereid­ing. Er zal een extra wedstrijd ingelast worden om minuten te maken. Ik moet gewoon klaar zijn voor wedstrijds­ituaties, ik pin me niet vast op een bepaalde termijn.”

Voor de middenveld­er is het alsof hij thuiskomt. De Ridder woont in Mariakerke, speelde tussen zijn 9 en 16 al bij Sporting Lokeren én coach Georges Leekens lanceerde hem in 2006 bij AA Gent voor het eerst in de hoogste Belgische voetbalafd­eling.

“Steve heeft nog altijd dezelfde positieve drive als toen hij 18 jaar was”, zegt Leekens. “Steve heeft veel kwaliteite­n tussen de krijtlijne­n, maar ook naast het veld. Hij heeft al een hele weg afgelegd in zijn carrière en is een voortrekke­r. Dit soort type spelers heb je nooit genoeg in je kern.”

Steve De Ridder “Mijn vetpercent­age staat oké. Samen met de fysieke coach zullen we op interval werken, want ik kende amper een voorbereid­ing.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? De Ridder gisteren op training bij Lokeren. “Een voortrekke­r”, oordeelt coach Leekens.
FOTO BELGA De Ridder gisteren op training bij Lokeren. “Een voortrekke­r”, oordeelt coach Leekens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium