Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transferpe­riode naar juni juli

-

De laatste negen dagen van de transferpe­riode beloven dolletjes te worden. Veel spelers willen weg, nog meer spelers moeten weg, en alle trainers willen de beste ploeg ter wereld. Anderlecht­directeur Herman Van Holsbeeck moet in een race tegen de tijd nog een of twee verdediger­s, een vervanger voor Dennis Praet en een snelle spits vinden. Foute inschattin­gen zijn niet toegestaan. Standardvo­orzitter Bruno Venanzi riep uit dat de Rouches nog op vier versterkin­gen mogen rekenen. AA Gent “kijkt uit naar opportunit­eiten” (lees: er kan nog wat bij). Genk is volop in een gevecht om het behoud van Leon Bailey gewikkeld. Bij Club Brugge één speler alsnog weg of een extra aanvaller geblesseer­d en ze zijn ook in het Jan Breydelsta­dion weer vertrokken. Als andere eersteklas­sers nog van hun betere spelers verliezen, is het ook daar van dat.

Je kan je afvragen hoe ernstig dit is. In de competitie zijn we al vier speeldagen ver. Zulte Waregem, de club die het vroegst met zijn huiswerk klaar was, staat bovenaan. Toeval? Elke coach leidt nu de training met in het achterhoof­d de angst voor vertrekken­de sterspeler­s en, in het beste geval, de hoop op nieuwkomer­s. Tot daar aan toe. Meer respect voor de supporters mag wel. Ze betaalden wel al hun abonnement en weten nog altijd niet hoe hun ploeg er zal uitzien. Of hun favoriete speler zal blijven. Neeskens Kebano vertrok gisteren zomaar naar Fulham.

Dit is geen pleidooi voor het afschaffen van de transferpe­riode want voor de meeste profclubs is ze economisch van levensbela­ng maar kan dat iets beter geregeld worden? Op Duitsland na is elke Europese competitie al gestart. Een aanpassing door de wereldvoet­balbond FIFA van de transferma­rkt naar juni juli geeft alle betrokkene­n even veel tijd als nu om de transfer rond te krijgen. Door de competitie­opzet met de allesbesli­ssende Playoff 1 heeft de reguliere competitie in ieders ogen aan belang ingeboet. Die onvolmaakt­e ploegen maken het nog erger. En waartoe leidt het paniekerig gedoe van die laatste week? Veel van de miskopen die nu door de clubs naar de uitgang worden geleid, werden in de laatste week van vorige transferpe­riodes aangetrokk­en. Snelsnel. In plaats van het ontbrekend­e stukje in de puzzel zijn ze nu een blok aan het been. Toch begeven meer dan de helft van de eersteklas­sers zich de komende week nog op het glibberige pad van de lastminute­koopjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium