Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Big Dan’ beslist over alles mee

Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat Yannick Ferrera de laan wordt uitgestuur­d in Luik. Allicht zal de match van zondag in Club Brugge zijn laatste zijn. Dat Daniël Van Buyten daar een rol in speelt, is duidelijk. Ook de uitgaande transfer van

- BOB FAESEN

Een jaar geleden werd Daniël Van Buyten bij Standard ingelijfd. Hij tekende er een contract voor twee seizoenen en kreeg het etiket van onafhankel­ijke adviseur van voorzitter Bruno Venanzi opgeplakt. Tijdens het EK introducee­rde hij zich op een Frans radioprogr­amma zelfs als ondervoorz­itter. Het is alleszins duidelijk dat Van Buytens invloed op het beleid groter dan ooit is. Het zorgt ervoor dat niet langer alle neuzen in de Luikse bestuursto­p in dezelfde richting wijzen. Daar is de onduidelij­kheid over zijn takenpakke­t voor een groot deel verantwoor­delijk voor. Dat is niet afgebakend, waardoor hij geregeld andere directiele­den overvleuge­lt zonder zelf verantwoor­ding te moeten afleggen. Daarnaast blijkt hij bij momenten moeilijk bereikbaar voor andere mensen binnen de club. Ook in de media laat hij zich amper zien of horen. Interviews zijn nauwelijks aan hem besteed omdat die “niet tot zijn job behoren”.

Trainersbe­leid

Het is al langer geen geheim dat Van Buyten af wil van trainer Yannick Ferrera. Nochtans was hij bij diens aan- stelling nog een groot voorstande­r van de 35-jarige Brusselaar. Tijdens een van de sollicitat­iegesprekk­en met Ferrera liet Van Buyten nog weten dat hij dingen van de Brusselaar had gehoord die hij voordien enkel uit de mond van Pep Guardiola had weten komen. Aanvankeli­jk waren Van Buyten en Ferrera twee handen op één buik, maar na een 0 op 6 tegen Westerlo en STVV in februari sloeg hun relatie om. De twee hadden vanaf een gegeven moment zelfs geen contact meer met elkaar. In maart opperde Van Buyten voor het eerst het ontslag van Ferrera. Een oproep die nooit verstomde. De reden lijkt in het extrasport­ieve te zoeken: Henrotay is niet de manager van Ferrera, maar wel van zijn beoogde opvolger Vitor Pereira.

Transferbe­leid

Ondertusse­n had ‘Big Dan’ ook al een flinke hand in de winterse en zomerse transferac­tiviteiten van de Rouches. Met Boschilia en Maniatis werden bijvoorbee­ld spelers gehaald via Christophe Henrotay, zijn vertrouwen­sman en inmiddels huismakela­ar van de club. Beide spelers kampten met een zwaar tekort aan matchritme en pasten niet in de automatism­en van Ferrera, die er op had aangedrong­en om een vervanger voor Sambou Yatabaré te vinden. Dat gebeurde niet. Intern liet Van Buyten zich al langer laatdunken­d uit over Ivan Santini. Maandenlan­g lobbyde hij voor het vertrek van de Kroatische spits, die uiteindeli­jk werd verkocht aan Caen.

Jeugdbelei­d

Een vraag die opkomt: wat is de meerwaarde dan van ‘ Big Dan’? In februari haalde hij nog Olivier Renard (sportief directeur) en Thierry Verjans (jeugd) binnen en verlegde hij zijn aandacht naar de jeugd. Hij slaagde erin om de grootste talenten in Luik te houden - iets wat de voorgaande jaren lastig bleek - maar volgens insiders deed hij dat veelal met loze beloftes. Martin Remacle werd als hij zou bijtekenen een stek in de A-selectie beloofd, maar tegenwoord­ig traint de 19-jarige middenveld­er mee met de beloften. Eerder gaf Oostende-aanwinst Nany Dimata aan dat hij mocht blijven op Sclessin… als hij Henrotay zou aannemen als manager.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Het is al langer geen geheim dat Daniël Van Buyten af wil van trainer Yannick Ferrera.
FOTO JEFFREY GAENS Het is al langer geen geheim dat Daniël Van Buyten af wil van trainer Yannick Ferrera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium