Gazet van Antwerpen Stad en Rand

156 tegengoals in 74 matchen...

...en toch lijkt de defensie van de Kempenaars onaantastb­aar

- KERSTEN STEURBAUT

Je zal maar doelman zijn bij Westerlo. Sinds de terugkeer naar de Jupiler Pro League staan de Kemphanen op eenzame hoogte wat het aantal tegendoelp­unten betreft: 156 stuks in 74 wedstrijde­n. Dat de defensie al drie seizoenen bijna onverander­d blijft, maakt de statistiek nog opmerkelij­ker.

Elf keer heeft Koen Van Langendonc­k zich al moeten omdraaien. Dat is drie keer meer dan zijn collega uit Eupen en vier keer meer dan de doelmannen van Waasland-Beveren en Kortrijk. Nochtans drie ploegen die als concurrent­en worden geciteerd in de strijd om het behoud.

Zware cijfers, maar voor de supporters van Westerlo liggen ze jammer genoeg in de lijn van de verwachtin­gen. Geen enkele club slikte sinds de voetbaljaa­rgang 2014-2015 meer goals: 156 in 74 matchen. Of gemiddeld 2,11 per wedstrijd. Alleen Zulte Waregem komt met 147 tegentreff­ers qua aantal nog in de buurt (zie kader), maar de club van Francky Dury speelde twaalf wedstrijde­n meer en keek vorig seizoen in Play-off 1 de toppers nog twee keer extra in de ogen. Met slechts één tegengoal in het huidige seizoen lijken ze aan de Gaverbeek geleerd te hebben uit het verleden. Wie de namen van de Westelse verdedigin­g analyseert, merkt op dat er sinds de terugkeer naar eerste klasse amper iets veranderd is. Alleen Birger Maertens werd ingewissel­d voor Filip Daems. Ondanks al die tegengoals lijkt de defensie in ’t Kuipje toch onaantastb­aar (zie kader). Wij vatten het samen in drie conclusies.

1. Spelers evolueren niet

De exponent hier is Kenneth Schuermans. De 25-jarige Limburger zit inmiddels al aan 135 matchen in de hoofdmacht van Westerlo (67 in eerste klasse). Fysiek en conditione­el is hij zeker gegroeid, maar Schuermans maakt nog steeds dezelfde (inschattin­gs)foutjes als in zijn eerste jaar en blijft technisch beperkt. Allicht het gevolg van zijn opleiding in de provincial­e reeksen. Mitch Apau ontpopte zich in zijn eerste seizoen als een van de revelaties, maar sindsdien kan de Nederlande­r amper verrassen. Jordan Mustoe leek in de eerste weken Westerlo de overstap van de Engelse derde klasse naar de Jupiler Pro League goed te verteren, maar heeft geen constante in die prestaties gekregen.

2. Er is nauwelijks concurrent­ie

Dat er weinig variatie in de namen van de verdediger­s zit bij Westerlo, is mede het gevolg van een falend transferbe­leid. Schuermans belandt ieder jaar wel minstens één keer op de bank omdat de coach zijn foutenlast beu is. Dat gebeurde ook dit seizoen al onder Peeters. Na één week stond de Schuer al terug in de basis. Gewoon omdat er te weinig concurrent­ie is.

Gilles Ruyssen zit vol goede wil en inzet, maar kan Schuermans niet doen vergeten. Jeugdinter­national Arno Verschuere­n, intussen bij NAC Breda, kreeg nooit een echte kans, Enes Sipovic was een stevige miskoop en voor Igor Lolo lijkt het verhaal al voorbij nog voor het begonnen is. De meeste tegenstand kreeg Schuermans van Bruno Godeau, al kon de verdediger van Oostende in Westerlo nooit echt bekoren.

Op de flanken is het nauwelijks beter. Christian Dorda viel op links positionee­l door de mand. Nikola Petkovic had intrinsiek misschien wel de meeste kwaliteite­n om een basisplaat­s te claimen. Zijn transfer was een

miscast. Na passages in grootstede­n als Ankara, Belgrado, Tel- Aviv en Sydney kon de verdediger niet aarden in het te rustige Oevel. “Kraaiende hanen en stinkende geiten beïnvloede­n mijn prestaties”, was het excuus voor zijn mindere prestaties. Met Hervé Matthys is er beterschap, al moet de huurling van Anderlecht tijd krijgen om te groeien. Op rechts kende Mitch Apau nooit tegenstand. Zijn enige concurrent, Junior Oto’o, ligt in de lappenmand.

3. Waar zijn de automatism­en?

“We moeten nog automatism­en kweken.” Veel trainers beroepen er zich op om slechte resultaten te verdoezele­n. Peeters kan het excuus niet gebruiken, want de meeste spelers kennen hun ploegmaats al minstens even goed als hun vrouw of vriendin. In Gent was de blokvormin­g in de eerste helft uitstekend, toch moeten we vaststelle­n dat niet iedere wedstrijd iedereen even goed op elkaar lijkt ingespeeld. Ruimtes worden te groot gelaten, posities worden niet altijd goed overgenome­n en ook de communicat­ie laat soms te wensen over. “De jongens valt qua inzet niets te verwijten, maar het is elke week wel iets”, vloekte Peeters nog na de 1-2-thuisneder­laag tegen Eupen. Een gebrek aan automatism­en of gewoon een gebrek aan kwaliteit? In dat laatste geval ligt de sleutel in de handen van het bestuur.

 ?? FOTO
PHOTO NEWS ?? Geen enkele club slikte sinds het seizoen 20142015 meer goals dan Westerlo.
FOTO PHOTO NEWS Geen enkele club slikte sinds het seizoen 20142015 meer goals dan Westerlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium