Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat doet dit veel deugd”

Kris Boeckmans wint bijna e xact één jaar na z ware valpartij in Ronde van Spanje opnieuw een k oers

- KAREL LEMMENS

Het zag er gisterenav­ond lange tijd naar uit dat de Italiaanse vedette Davide Rebellin de zege zou grijpen op het dernyfesti­val van ’s Gravenweze­l. Dat was echter buiten Kris Boeckmans gerekend, die in een spannende eindspurt alsnog aan het langste eind trok.

“We zijn zeker niet de grootste organisati­e en we kunnen elke keer maar een beperkt aantal wielervede­tten aan de start krijgen. Maar misschien mogen we ons wel het gezelligst­e dernycrite­rium van heel de reeks noemen”, gaf organisato­r Raymond Persyn voor de start nog mee.

Ook de renners hadden er blijkbaar zin in om het wielerpubl­iek in ‘s Gravenweze­l te demonstrer­en wat ze allemaal kunnen achter die dernymotor. In de eerste van drie reeksen greep Davide Rebellin meteen zijn kans om te laten zien dat hij niet enkel naar ons land was afgereisd om zijn startgeld op te rapen. Met brio won de Italiaan de eerste reeks van vijftien ronden. “Ik rij graag achter de brommer”, verklaarde de 45-jarige Italiaan. “Ik reed nog niet vaak in België en daarom zakte ik ook met plezier naar hier af. Het valt me trouwens op dat ik door de wielerlief­hebbers hier nog altijd gerespecte­erd word voor mijn drie overwinnin­gen in de Waalse Pijl en mijn zege in Luik-Bastenaken-Luik die ik ooit behaalde.”

Koninklijk­e spurt

De tweede reeks was een afvallings­race en daarin vochten Kris Boeckmans en Timothy Dupont een spannend duel uit voor de zege. De huidige leider in de zegestand (veertien over

winningen al dit seizoen, red.) haalde het met nipt verschil. In de derde beslissend­e reeks over 25 ronden leek Rebellin zijn slag thuis te halen toen hij samen met Laurens De Vreese in de finale voorop ging rijden. Het duo Boeckmans-Dupont besliste daar anders over. Zij konden zich in de laatste ronden nog mee aan de leiding hijsen. Het draaide uit op een nieuwe spurt tussen de zegekoning van 2015 en de renner die hem dit jaar wellicht zal opvolgen. Deze keer liet de plaatselij­ke vedette de kaas niet van zijn brood halen en tot groot plezier van zijn aanwezige supporters gooide hij zijn wiel als eerste over de streep.

Opluchting

De renner uit Zoersel had achteraf de breedst mogelijke glimlach. “Iedereen weet dat ik bijna een jaar geleden ( op 29 au

gustus 2015, red.) in de achtste rit van de Vuelta zwaar ten val ben gekomen. Sommigen dachten dat het het einde van mijn carrière betekende, maar daar heb ik nooit rekening mee gehouden. Na een lange revalidati­e heb ik de draad weer opgenomen. Met ups en downs weliswaar, maar dat was ingecalcul­eerd. Dat ik hier voor eigen volk de zege grijp, ook al is dat dan ‘maar’ in een criterium, doet me heel veel deugd.”

 ?? FOTO W&F ?? Kris Boeckmans (centraal) met de zegebloeme­n gisteravon­d na het dernyfesti­val in ’s Gravenweze­l.
FOTO W&F Kris Boeckmans (centraal) met de zegebloeme­n gisteravon­d na het dernyfesti­val in ’s Gravenweze­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium