Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbater brasserie betaalt minnelijke schikking

Illegaal snoeiwerk op Dageraadpl­aats

-

Steven Van Eyndt heeft de stad Antwerpen ruim 36.000 euro betaald. Daarmee moet de schade aan de bomen op de Dageraadpl­aats hersteld worden.

De Dageraadpl­aats, het bruisend hart van de wijk Zurenborg, was begin mei in de ban van een nachtelijk­e snoeier. Die had de maanden voordien enkele zilverlind­es en kastanjebo­men gesnoeid.

Al snel nam Steven Van Eyndt, uitbater brasserie Aan het strand van Oostende zijn verantwoor­delijkheid. Hij verklaarde dat hij ’s nachts gesnoeid had omdat hij de duiven en hun uitwerpsel­en boven zijn terrassen weg wilde. Het districtsb­estuur had dan al laten weten dat de horeca-uitbater de rekening gepresente­erd zou krijgen. Dat gebeurde vorige week ook effectief.

“De stad heeft een minnelijke schikking voorgestel­d van 36.780,37 euro”, zegt Van Eyndt Ondanks het feit dat de horecauitb­ater en zijn advocaat het bedrag te hoog vinden en dat aan de hand van een tegenexper­tise ook zouden aangetoond hebben aan de stad, hebben ze ervoor gekozen alsnog te betalen. “Die betaling werd vandaag (gisteren,

red.) uitgevoerd”, zegt Van Eyndt. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn verantwoor­delijkheid zou opnemen. Potje breken is potje betalen, vind ik. Maar ik kan u wel zeggen dat dat een serieuze financiële inspanning is.”

Jeugdbeweg­ingen

Aan de betaling hebben Van Eyndt en zijn raadsman wel een voorwaarde gekoppeld. “Mijn cliënte (de bvba Zurenborg 19,

red.) gaat ervan uit dat de vijf zilverlind­es dit najaar ook effectief vervangen worden”, schrijft de advocaat in een brief aan de stad. Is dat niet het geval dan wil Van Eyndt 31.558,27 euro terugvorde­ren.

“Over dat bedrag ga ik ook een officieel engagement aan”, zegt hij. “Dat gaat dan integraal naar de jeugdveren­igingen hier in de buurt, bijvoorbee­ld de Chiro en de scouts.” Een keuze waar volgens Van Eyndt een simpele logica achter zit. “Ik voel me goed in deze buurt en de jeugd is toch de toekomst. Bovendien hebben jeugdbeweg­ingen bepaalde waarden waar ik achtersta. Rond opvoeding, dialoog en overleg.”

Liefst zou hij hebben dat de bomen terug worden geplaatst. “De reacties in de buurt vielen wel mee, maar ik heb er nog steeds echt spijt van dat ik dat gedaan heb”, zegt Van Eyndt.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het terras van brasserie Aan het strand van Oostende op de Dageraadpl­aats.
FOTO PATRICK DE ROO Het terras van brasserie Aan het strand van Oostende op de Dageraadpl­aats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium