Gazet van Antwerpen Stad en Rand

New Scientist bekroont jonge vorsers

Twee Antwerpena­ren in ‘halve finale’ Wetenschap­stalent 2016

- SARA BALS Prof. elektronen­microscopi­e “Die nominatie heeft toch wel wat in gang gezet.” www.newscienti­st.nl/talent PAUL VERBRAEKEN

Het populaire wetenschap­smagazine New Scientist bekroont eind september zijn Wetenschap­stalent 2016. In de halve finale van 25 toptalente­n zitten twee jonge Antwerpse vorsers.

Op donderdag 22 september maakt de jury de winnaar bekend wie ‘het grootste (jonge) wetenschap­pelijk talent is uit Nederland en Vlaanderen in 2016’. Vorig jaar werd de verkiezing voor het eerst georganise­erd en ging de prijs, nu 2.500 euro, boeken en vooral veel naambekend­heid, naar scheikundi­ge Maaike Kroon uit Eindhoven die de dag nadien al meteen een aanlokkeli­jk aanbod kreeg uit de petroleums­ector van Abu Dhabi.

Inspraak publiek

Net zoals vorig jaar mochten de achttien universita­ire instelling­en uit Nederland en Vlaanderen elk drie kandidaten nomineren. Uit die lijst van 54 wordt vandaag een lijst van 25 halvefinal­isten bekendgema­akt. Daaruit kunnen vanaf van- daag tot en met 8 september via de website van New

Scientist vijf eindkandid­aten worden gekozen. Het publiek en de wetenschap­pelijke jury, met onder meer rector Rik Torfs, geven daarbij elk de helft van de punten. Uit die vijf wordt uiteindeli­jk de winnaar gekozen.

Bij de 25 zitten dit jaar twee Antwerpse wetenschap­pers: Steven Latré (32) en Sara Vicca (33). Informatic­us Latré onderzoekt hoe ook alledaagse apparaten tegelijk, massaal en veilig op het internet kunnen worden aangeslote­n. Biologe Vicca onderzoekt hoe voedingsst­offen de opname van koolstof in planten beïnvloede­n.

Vorig jaar haalde de jonge Antwerpse hoogleraar Sara Bals van het EMAT-labo (faculteit Wetenschap­pen) de finale met haar vormonderz­oek van ‘nanomateri­alen’: microscopi­sche deeltjes die zich anders gedragen dan in bulk. Dat onderzoek vindt dan weer zijn toepassing­en in bijvoorbee­ld zonnecelle­n en biosensore­n. Professor Bals kijkt tevreden terug op die belangrijk­e eindnomina­tie in 2015: “Die nominatie was in de eerste plaats een erkenning van het EMAT-labo en heel het team dat daaraan meewerkt. En zo’n nominatie heeft toch wel wat in gang gezet. Enkele maanden later kregen we bijvoorbee­ld een uitgebreid­e reportage in New Scientist.”

 ?? FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN ?? Steven Latré.
FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN Steven Latré.
 ?? FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN ?? Sara Vicca.
FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN Sara Vicca.
 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium