Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filipijnse Dirty Harry stuurt ook Ban Ki-moon wandelen

- STEVEN DE FOER

In deze rubriek kijken we de hele zomer lang over de grenzen. We spotten interessan­te verhalen en figuren in nabije en verre landen. Vanaf september is onze opinierubr­iek ‘Heet van de tong’ er weer.

“De VN? Een nutteloze organisati­e. Machteloos tegen de oorlog in de wereld, maar wel zeuren omdat de beenderen van dode criminelen zich wat te snel opstapelen hier? Misschien is het tijd dat we uit die organisati­e stappen, in plaats van hun debiele experten te moeten aanhoren.” Nee, de Filipijnse president Rodrigo ‘Dirty Harry’ Duterte is niet van plan gas terug te nemen.

Rodrigo Duterte, de omstreden president van de Filipijnen, was gisteren weer zijn populistis­che zelf in een reactie op een VN-rapport en op VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon die opriep een einde te maken aan de systematis­che moorden op vermeende drugsdeale­rs. “Als die lui wat slimmer waren, zouden ze niet alleen de lijken van de dealers tellen, maar ook de levens van gewone mensen die we zo redden.”

Duterte Harry wordt hij genoemd – naar Dirty Harry, de keiharde film-cop die het aanpakken van de schurken belangrijk­er vond dan pietluttig­e regeltjes over mensenrech­ten en zo.

Bloederig presidents­chap

Dutertes ambtstermi­jn is nog geen twee maanden oud – hij legde de eed af op 30 juni – en de bodycount van zijn war on

drugs loopt al tegen de duizend. “Dat is niet het werk van de politie”, zegt een woordvoerd­er van de president, maar er is ook niemand die dat beweert. De stijl van de standrecht­elijke executies wijst op doodseskad­ers, belast met het zonder vorm van proces elimineren van drugsdeale­rs groot en klein. Ook de burgerbevo­lking laat zich niet ongemoeid, opgezweept door de retoriek van de nieuwe president, die sterk sympathise­ert met “iedereen die het beu is en zelf naar een geweer grijpt”. Illustrati­ef is het lijk van een straatdeal­ertje, dat onlangs werd gevonden over zijn eigen fiets hangend, met een kogel in het hoofd en een bordje op zijn

lijk dat zei: ‘ Volg mijn voorbeeld niet’.

Duterte, een 71-jarige jurist die vroeger eerst openbaar aanklager en dan burgemeest­er was van de zuidelijke stad Davao, houdt dus woord. Tijdens de verkiezing­scampagne kondigde hij aan dat zijn presidents­chap ‘ bloederig’ zou zijn, maar dat hij op termijn de drugscrimi­naliteit en de wijdverspr­eide corruptie zou uitroeien. Daarvoor wil hij de doodstraf door ophanging opnieuw invoeren en moedigt hij de politie aan te schieten om te doden bij de minste weerstand.

“Paus is een hoerenzoon”

Duterte duldt niet de minste tegenwerki­ng. Dat de katholieke kerk – een machtig instituut in het erg gelovige land – een campagne is begonnen onder de noemer ‘Gij zult niet doden’, zal hem worst wezen. Hij heeft zelfs de paus al “een hoerenzoon” genoemd, wat op politieke zelfmoord lijkt, maar zijn popularite­it niet schijnt te schaden. Duterte wordt, vanwege zijn onverbloem­de uitspraken en rechtse voorstelle­n, vaak met Donald Trump vergeleken, maar hij pikt die vergelijki­ng niet: “Trump is een racist, ik niet.”

Even narcistisc­h als de Amerikaans­e presidents­kandidaat is hij zeker. De man die in de campagne nog meer federalise­ring en een grotere invloed van het parlement beloofde (ten koste van de presidenti­ële bevoegdhed­en), aarzelt nu niet volksverte­genwoordig­ers fysiek te bedreigen.

De belangrijk­ste opposities­tem, de liberale senator Leila de Lima die om een parlementa­ire onderzoeks­commissie naar de aanhoudend­e moorden vraagt, scheldt hij uit voor al wat lelijk is. Volgens Duterte is zij een immorele vrouw die overspelig is met haar chauffeur en werd haar campagne gefinancie­rd door de drugsbazen. En tegen parlements­leden die De Lima steunen zei hij vorige week: “Wie mijn plannen probeert te dwarsbomen, moet weten dat hij met zijn leven speelt.”

Populair bij bevolking

Dat Duterte zich zulke uitspraken durft te veroorlove­n, zit in zijn karakter ingebakken: hij had precies dezelfde stijl tijdens zijn 22 jaar als burgemeest­er van Davao, waar hij de bijnaam ‘The punisher’ verdiende met zijn meedogenlo­ze aanpak van criminalit­eit. Het maakte hem wel populair bij de bevolking: mensen die zich veiliger voelen op straat, staan er niet altijd lang bij stil dat bij zo’n brutale aanpak in sheriffsti­jl ook veel onschuldig­en in de klappen delen – of overdreven gestraft worden. Duterte is populair en weet dat iedere macho-uitspraak hem nog populairde­r maakt.

Dus toen vorig weekend het nieuws bekendraak­te dat zijn dochter Sara – zijn opvolgster als burgemeest­er van Davao – in verwachtin­g is van een drieling, reageerde hij meteen: “Dit sterkt mij nog meer in mijn voornemen drugs en misdaad uit te roeien tot elke prijs.”

En de VN? “Misschien nodig ik China en de Afrikaanse landen wel uit om samen een nieuwe organisati­e te vormen.”

 ?? FOTO EPA ?? Een lijk ligt op straat, na een politieact­ie tegen drugsdeale­rs eerder deze maand in Manila.
FOTO EPA Een lijk ligt op straat, na een politieact­ie tegen drugsdeale­rs eerder deze maand in Manila.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium