Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Jambon scoort bij Franstalig­en

- Lex Moolenaar Senior writer brieven@gva.be

Premier Charles Michel is op dit moment in Vlaanderen populairde­r dan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon doet het met een vierde plaats onverwacht goed onder de taalgrens. En de PS scoort, zowel met ex-premier Elio Di Rupo als met Waals minister-president Paul Magnette, fors onder de verwachtin­gen. Alstublief­t!

Peilingen zijn geen verkiezing­en. En de enige echt betrouwbar­e poll vindt pas plaats op de verkiezing­sdag. Die waarheden kun je vernemen telkens wanneer er een nieuwe politieke peiling uitkomt. Maar ondertusse­n is elke peiling wel groot nieuws in de hoofdkwart­ieren van de partijen en wordt ze tot in de kleinste details geanalysee­rd. Zo ook die nieuwe van de RTBF en La Libre Belgi

que, waaruit we de bovenstaan­de wist-u-datjes hebben gedistille­erd.

Groot nieuws? Nee, maar wel een indicatie. De federale regering doet het blijkbaar helemaal niet zo slecht in de ogen van de bevolking. Charles Michel maakt zijn rol als premier waar en kan kennelijk ook de Vlamingen overtuigen in zijn rol als rechtvaard­ige rechter boven de gewesten. Dat wekt enige verwonderi­ng, want Michel heeft zich tot nu toe nog zelden gemanifest­eerd als een haantje-de-voorste. Meer dan eens hebben we ons afgevraagd wanneer hij nu eens eindelijk zijn rol als premier zou opnemen in de conflicten tussen N-VA en CD&V. Maar zijn afwachtend­e houding scoort toch punten.

Het succes van Jan Jambon onder de taalgrens mag ronduit spectacula­ir worden genoemd. Jambon is nu de populairst­e Vlaamse politicus bij de Franstalig­en, na de onvermijde­lijke Maggie De Block. En dat voor een N-VA’er. De manier waarop Jambon als hoofd van het toch niet onbesproke­n veiligheid­sapparaat de terreurcri­sissen heeft behandeld, oogst waardering. In Brussel verslaat hij zelfs PS-boegbeeld Elio Di Rupo.

Over de PS gesproken: die partij heeft een groot probleem. Wie had gedacht dat ze na haar verbanning naar de oppositie heel snel de harten van de Franstalig­en zou veroveren, heeft zich vergist. In Wallonië staat de ooit zo bewierookt­e PS-minister-president Paul Magnette nu op de zevende plaats, nota bene na Raoul Hedebouw, het welbespraa­kte Kamerlid van de PTB/PVDA.

In Franstalig België is radicaal links onmiskenba­ar in opmars. In Vlaanderen ligt het speelveld voorlopig nog open. De PVDA komt moeilijk van de grond, de sp.a heeft na de soap in Hasselt alweer een heel moeilijk weekend achter de rug. Met Groen gaat het goed, maar die partij moet zich stilaan veroordeel­d voelen tot een verbond met kneusjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium