Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor 2 miljoen euro poeder gestolen

Tien beklaagden riskeren cel voor opmerkelij­ke diefstal

- SAM REYNTJENS

Een buit van twee miljoen euro, vergaard door poeder van edelmetale­n uit filters te schrapen en naar buiten te smokkelen. Voor deze opmerkelij­ke diefstal staan vier werknemers van Umicore in Hoboken nu terecht.

De vier werknemers van materialen­specialist Umicore zaten gisteren in de beklaagden­bank van de correction­ele rechtbank in Antwerpen, met naast hen nog vier andere mannen én de echtgenote­s van twee van de werknemers. Met hun tienen zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan de diefstal van verwerkte edelmetale­n, het helen ervan en het witwassen van de opbrengste­n. Volgens meester Len Augustyns, die optreedt voor Umicore, liepen die bedragen op tot meer dan twee miljoen euro.

“Ze werkten volgens een geraffinee­rd, uitgekookt systeem”, aldus Augustyns. De vier waren allen aan de slag op de afdeling Loging en Elektrowin­ning (LEW). Daar worden edelmetale­n verwerkt tot een soort zwart poeder dat vervolgens in containers belandt, in een ruimte met camerabewa­king. Maar het is niet abnormaal dat een deel van het spul blijft kleven in de filters. Dan moet het handmatig verwijderd worden en dat gebeurde in een ruimte zonder camera’s. “De beklaagden laadden het poeder eerst in vuilniszak­ken van Umicore en dan in rugzakken”, zegt Augustyns.

Het viertal smokkelde zo vele tientallen kilo’s buiten. Die werden door een tussenpers­oon en enkele helers naar Duitsland gebracht. Daar werd het goedje verkocht op de zwarte markt.

De werknemers riskeren elk een jaar cel en een boete van zesduizend euro. Ook de tussenpers­oon en de helers hoorden celstraffe­n van een tot twee jaar tegen zich vorderen. De twee echtgenote­s dreigen eveneens een jaar cel te krijgen. In hun kluizen werd 169.000 euro en 20.000 euro cash geld aangetroff­en.

De beklaagden ontkennen bijna allemaal hun betrokkenh­eid. “Mijn cliënt zou wel dom zijn om met zijn loon alles op het spel te zetten”, pleitte Kris Luyckx voor Hamza S. Ook advocaat Matthias Leys vraagt de vrijspraak voor zijn cliënt Osman Ö. “Hij was quasi heel de periode die wordt aangehaald ziek en afwezig. Hoe kan hij dan gestolen hebben?” Maar tussenpers­oon Murat H. bekende bij monde van zijn advocaat Koen Vaneecke wel dat hij eens dertig kilogram van het poeder had doorgegeve­n aan de helers.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De vestiging van Umicore in Hoboken, waar de grootschal­ige diefstal plaatsvond.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De vestiging van Umicore in Hoboken, waar de grootschal­ige diefstal plaatsvond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium