Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chauffeur rijdt 6 fietsers van baan en vlucht weg

Wielertoer­isten uit Hoogstrate­n en Merksplas vermoeden opzet

-

Zes wielertoer­isten van de wielertoer­istenclub De Zwaantjes uit Wortel (Hoogstrate­n) raakten zondag gewond na een zware aanrijding door een bestelwage­n in het Nederlands­e Zundert. De politie heeft de gehavende bestelwage­n intussen gevonden maar de bestuurder is nog altijd spoorloos.

“Het was een echte nachtmerri­e”, zegt Brend Kenis (18) uit Hoogstrate­n, een van de getroffen wielertoer­isten. Samen met zijn vader Marc (49) en nog zes andere wielerkomp­anen uit Hoogstrate­n en Merksplas was hij zondagocht­end vertrokken voor een ritje van 90 kilometer naar Nederland.

Op de Heischoors­traat in Zundert, net over de grens met Nederland, liep het even na 9u ernstig mis. “We reden per twee naast elkaar en hoorden achter ons een auto. Hij naderde met hoge snelheid”, vertelt Brend Kenis. “Ik trok samen met een andere wielertoer­ist de kop. Toen de auto, een bestelwage­n, ons passeerde, reed hij plots tegen onze groep. Het ongeval gebeurde in een fractie van een seconde. Wij tweeën vooraan konden nog recht blijven, maar onze andere zes makkers smakten tegen de grond. Toen ik achteruit keek, zag ik ze allemaal op een hoop liggen.”

De zes wielertoer­isten die tegen de grond waren gevallen, liepen vooral schaafwond­en, kneuzingen en enkele gebroken en gekneusde ribben op. Marc Kenis, de vader van Brend, was er het ergst aan toe. Hij is naar het ziekenhuis van Breda gebracht maar mocht ‘s avonds weer naar huis. “Mijn ribben zijn gekneusd en mijn schouder is helemaal dik. Mijn linkeroog is ook helemaal opgezwolle­n. Door de klap tegen de grond kon ik even geen adem meer krijgen. Ik ben zeker twee weken arbeidsong­eschikt”, legt Marc uit. “Ik reed als derde helemaal links in het groepje en heb de spiegel van de bestelwage­n vol tegen mijn schouder gekregen. Het stuur van mijn fiets en het versnellin­gsapparaat zijn zwaar beschadigd. Bij een andere wielertoer­ist was zelfs het kader van de fiets gescheurd. De gevolgen hadden nog veel erger kunnen zijn. Misschien hebben we nog geluk gehad.”

De bestuurder van de bestelwage­n stoof na de aanrijding in volle vaart weg in de richting van Sprundel, zonder zich te bekommeren over de slachtoffe­rs. De spiegel van de auto werd door de klap afgerukt en lag op de plaats van het ongeval. “Enkele joggers die we voordien passeerden, hebben het ongeval zien gebeuren. Zij konden nog het eerste deel van de nummerplaa­t noteren. Het was al snel duidelijk dat het ging om een Mercedes Sprinter”, zegt Brend Kenis. De Nederlands­e politie vond zondagavon­d in de buurt de gehavende bestelwage­n terug, maar van de dader was er geen spoor.

De wielertoer­isten zijn ervan overtuigd dat ze met opzet werden aangereden. “De bestelwage­n reed minstens tachtig kilometer per uur op een weg waar zestig de maximumsne­lheid is”, legt Marc Kenis uit. “Het ging om een recht stuk en we reden ook aan de rechterkan­t van de baan. De auto kon ons zeker zonder problemen passeren. En als we een auto horen naderen, gaan we automatisc­h wat aan de kant rijden.”

Kennissen en familieled­en kwamen zondag ter plaatse om de aangereden wielrenner­s en hun beschadigd­e fietsen mee te nemen. Brend Kenis en zijn kompaan die ook niet gewond raakte, fietsten zelf nog naar huis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium