Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgepast met ‘ongelukjes’

Een op de zes baby’s is niet gepland, experts waarschuwe­n voor gezondheid­srisico’s

-

Vrouwen met een kinderwens doen er goed aan om meteen op controle te gaan bij een arts, in plaats van te wachten op het eerste bezoek aan de gynaecoloo­g na acht of negen weken zwangersch­ap. Dat zegt de Vlaamse Beroepsver­eniging van Vroedvrouw­en (VBOV) nu blijkt dat een op de zes zwangersch­appen in Vlaanderen ongepland is. Een zwangersch­ap die niet gepland is, wordt vaker slecht voorbereid.

“Vergelijk het met iemand die na jaren zonder sport opnieuw wil hardlopen”, zegt Joke Muylderman­s, voorzitter van het VBOV. “Een zwangersch­ap vraagt veel van je lichaam, dus ben je het best in een zo goed mogelijke conditie voor je eraan begint.”

Vroedvrouw­en en gynaecolog­en hebben intussen allemaal de knop omgedraaid: niet alleen de zwangersch­ap zelf, maar ook de periode daarvóór is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Alleen blijkt het moeilijk om ook moeders in spe daarvan te overtuigen. Zeker omdat een aanzienlij­k deel van de zwangersch­appen in Vlaanderen ongepland is. Onderzoeke­rs van de UGent legden tussen mei en september vorig jaar een vragenlijs­t voor aan 517 kersverse moeders in Vlaanderen. 2% van de zwangersch­appen bleek ongewenst. Daarboveno­p gaf een op de zeven vrouwen aan dat het goede nieuws eigenlijk vroeger kwam dan gepland. Ze waren er emotioneel wel klaar voor, maar tegelijker­tijd vaak onvoldoend­e voorbereid. “Het probleem is: pas als je echt bewust plant, kun je tijdig je gedrag aanpassen en de risico’s zo klein mogelijk houden”, zegt doctoraats­studente Joline Goossens.

Zo is foliumzuur innemen een goede voorbereid­ing: wie dat trouw doet, verkleint de kans op aangeboren afwijkinge­n zoals een open rug met 50 tot 70%. Maar er is meer. “Vrouwen beseffen dat ze alcohol beter mijden met een baby in de buik, maar het duurt minstens twee weken voor ze weten dat ze zwanger zijn. In die eerste weken drinken ze dus vaak nog, terwijl elk glas er in principe een teveel is”, zegt Goossens.

Beter bewust zwanger worden dus. “Al moeten we opletten dat we mensen niet onterecht met de vinger wijzen”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu (VUB). “Het is nu eenmaal lastig om dat glaasje bubbels op te geven nog voor een zwangersch­ap concreet is. Ik beperk mij altijd tot de essentie: stop zo snel mogelijk met roken en probeer vóór je zwanger raakt overgewich­t kwijt te spelen.”

Meer dan een derde van de Vlaamse vrouwen is bij de start van een zwangersch­ap te zwaar. Een op de tien is obees. Wie een te hoog BMI heeft, raakt niet alleen moeilijker zwanger: dikkere vrouwen hebben ook vaker last van een hoge bloeddruk, zwangersch­apsdiabete­s en miskramen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium