Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekte Hillary Clinton is koren op de molen van Trump

-

Haar rivaal Donald Trump hamert er al maanden op: Hillary Clinton is fysiek – en psychisch – niet geschikt om president te zijn. En de longontste­king die ze heeft opgelopen, lijkt zijn stelling te bewijzen. Hij wenst haar fijntjes een “spoedig herstel” toe, terwijl hij meteen langs de neus weg aankondigt binnenkort zijn “blakende gezondheid” te zullen aantonen. De zoveelste tactische zet?

Amerikanen zijn geobsedeer­d door de mogelijke gezondheid­sproblemen van presidente­n in spe. Zeker bij kandidaten op leeftijd, zoals Clinton (68) en Trump (70). Als Trump wint, klopt hij in leeftijd Ronald Reagan, die 69 was toe hij aan zijn eerste ambtstermi­jn begon. Maar over de gezondheid­stoestand van Trump, die verzot is op fastfood, is weinig geweten. Eind vorig jaar noemde zijn lijfarts Harold Bornstein hem nog “de gezondste kandidaat ooit”. Later stelde hij die diagnose wat bij: hij zal de gezondste zijn tegenover alle anderen die ooit verkozen werden. Want die zijn nu “allemaal ziek of dood”. Dokter Bornstein bleef er wel bij dat Trump “vooral mentaal kerngezond is” en zijn medische tests allemaal goed zijn. Cholestero­lverlagers zijn het enige geneesmidd­el dat hij neemt.

Over Hillary Clinton weet de Amerikaans­e kiezer iets meer. Haar lijfarts Lisa Bardack somde in twee pagina’s vorig jaar de gezondheid­sproblemen van Clinton op. Ze neemt bloedverdu­nners en geneesmidd­elen tegen haar pol- lenallergi­e. In 2012 liep ze een zware hersenschu­dding op. Maar ze is fit genoeg voor een intense job als president.

De media volgen de gezondheid­stoestand van de twee presidents­kandidaten nauwgezet op. Ademhaling­sproblemen tijdens een speech zijn nieuws, wat hoesten bij een meeting ook. Die bezorgdhei­d wordt mede ingegeven door de hoge leeftijd van de kandidaten. Zowel Trump als Clinton komt niet kwiek over. Beiden zijn bovendien gezet. Vandaar dat ze graag details geven over hoe ze aan hun conditie werken. Clinton door yoga en conditietr­aining, Trump door te golfen en “urenlange meetings te entertaine­n”.

Trump en zijn Republikei­nse medestande­rs lieten de voorbije maanden geen kans onbenut om twijfel te zaaien over de gezondheid van Clinton. Daarover doen al lange tijd wilde verhalen de ronde. Zo wordt beweerd dat de hersenschu­dding die ze opliep, leidde tot een hersenoper­atie. Trump zei eerder al dat Clinton “psychisch noch fysiek bestand is tegen de eisen van de job als president”. De longontste­king die ze nu opliep, kan worden gezien als een aanwijzing dat daar misschien een grond van waarheid in zit. En dat kan in het nadeel van Clinton zijn. In het verleden speelden gezondheid­sperikelen presidents­kandidaten al parten. Michele Bachmann, die in 2012 meestreed om de Republikei­nse nominatie, zag haar popularite­it wegebben toen bleek dat ze leed aan migraine. Rick Perry haalde het niet omdat hij nog maar net een rugoperati­e had gehad toen de campagne in 2012 begon. En Richard Nixon verloor de race naar het Witte Huis tegen John F. Kennedy in de televisied­ebatten. Niet alleen omdat hij inhoudelij­k gevloerd werd, maar ook omdat hij “ongezond bleek” oogde.

Zodra er een gezondheid­sprobleem opduikt, reageren Amerikaans­e politici daarom benauwd. Het campagnete­am van Clinton stapelde het voorbije weekend de ene na de andere blunder op in een poging haar “probleem” te verzwijgen.

Eerst werd iedereen in het ongewisse gelaten toen bleek dat de Democratis­che kandidate plots verdwenen was tijdens de 9/11herdenki­ng. Toen beelden opdoken van hoe ze naar een auto werd gebracht, had ze plots “last van de warmte”. Vervolgens werd iedereen gesust met de mededeling dat het al veel beter ging. Om dan een bocht van 180 graden te maken en mee te delen dat ze een longontste­king had waardoor ze haar hele trip naar het zo belangrijk­e Californië moest schrappen. En dat terwijl de diagnose eigenlijk al dateert van vrijdag.

De achterdoch­t die Clinton daarmee wekt, is op termijn slechter voor haar dan de longontste­king zelf. Al proberen de Republikei­nen nu aan te tonen dat de ziekte voor kinderen en “bejaarden” ernstige en langdurige gevolgen kan hebben. En Trump zelf? Die wenst Clinton “een spoedige genezing” toe. Hij kondigde daarbij aan deze week meer details te geven over zijn “blakende gezondheid en zijn medische achtergron­d”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium