Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Premie voor marktwagen­s is ruim onvoldoend­e”

Stad geeft toelage van 15.000 euro aan marktkrame­rs die hun wagen vervangen of aanpassen

-

Marktkrame­rs kunnen bij de stad een toelage van 15.000 euro aanvragen om zich aan te passen aan de vereisten van de lageemissi­ezone (LEZ). “Een deftig voorstel, maar lang niet voldoende”, klinkt het bij de Algemene Markthande­laars Vereniging (AMV). “De kans is groot dat veel marktkrame­rs de stad noodgedwon­gen zullen mijden.”

Op 1 februari 2017 worden de Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroeve­r een lageemissi­ezone. Dit heeft ook consequent­ies voor de marktkrame­rs.

Marktwagen­s met een dieselmoto­r met euronorm 2 of euronorm 3 zonder roetfilter mogen de stad in principe niet meer in.

Er wordt een uitzonderi­ng gemaakt voor marktkrame­rs met een ‘zelfrijden­de’ marktwagen of een wagen waarvan het motoren het verkoopged­eelte één geheel vormen. Als ze, al naargelang hun voertuigca­tegorie, een bedrag tussen 1.230 en 1.730 euro per jaar betalen, mogen ze de stad wel nog inrijden. Voor marktkrame­rs met een trekker geldt er geen uitzonderi­ng.

De stad komt nu wel over de brug met een toelage van maximum 15.000 euro voor marktkrame­rs die hun marktwagen vervangen door een LEZ-conform voertuig of hun marktwagen aanpassen. “We hebben de procedure voor handelaars om een renovatiep­remie voor hun pand te bekomen aanzienlij­k versoepeld”, zegt Koen Kennis, schepen van Lokale Economie (N-VA). “Tegelijker­tijd hebben we de bestaande premie voor handelspan­den uitgebreid naar marktvoert­uigen, de rijdende handelspan­den. Marktkrame­rs die hun marktwagen in orde bren-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium