Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MORGEN 20.45U

-

Staat Club Brugge voor het eerst in elf jaar nog eens in de groepsfase, gebeurt dat van op een tiende plaats in de competitie met 7 op 18. Morgen komt Leicester en dan moet Club er staan. Algemeen directeur Vincent Mannaert (42) lanceert een wakeupcall.

Wat was dat, vrijdag in Beveren?

“Een zwakke wedstrijd en dat kan niet. Niet op die manier. Nu het voetballen­d niet gaat, moeten de spelers beseffen dat die kop ervoor moet. Er zijn spelers uit vorm, dat zeker. Dat Diaby nog geen doelpunt maakte, is daar een voorbeeld van. Hans Vanaken heeft twee enorme kwaliteite­n: hij is balvast en weet perfect dat gaatje te vinden. Nu komen één op twee van zijn passes niet aan. Dat is geen kwestie van mentalitei­t alleen, dat is vorm. Goed, dat kan gebeuren, maar het besef in de spelersgro­ep moet zijn dat er geknokt zal moeten worden. Het zal niet loslopen, zoals het ook tegen Waasland-Beveren, Kortijk en Oostende niet losliep. Het gaat woensdag dan nog eens om Leicester City, dat op basis van vechtlust en mentalitei­t Engels landskampi­oen werd. Ik hoop dat dit besef bij onze spelers leeft.”

De start vorig seizoen was ook heel matig. Is dat geen vorm van decompress­ie? De trainer perst er alles uit en in het nieuwe seizoen denken ze dat het wel zal gaan. En vorig jaar is het uiteindeli­jk ook gelukt.

“Maar we speelden tegen Standard in de Supercup met tien een uitstekend­e tweede helft en in de eerste competitie­wedstrijd tegen KV Mechelen overrompel­den we de tegenstand­er in de eerste helft. Goed, ik wil nog deels meegaan in het verhaal van de decompress­ie. Maar we spelen wel Champions League, voor velen pas de eerste keer. Dan moeten ze er wel stáán. Wedstrijde­n zoals vorig seizoen op Napoli ( willen we niet meer meemaken. Het is nu niet tegen Midtjyllan­d en Legia Warschau. Heel Europa kijkt mee.”

5-0-verlies, red.)

Stel dat de spelers die klik maken, dan moeten jullie toch hoger durven te mikken dan de derde plaats? Sinds de loting spraken Michel Preud’homme en Bart Verhaeghe alleen maar over de derde plaats. We hadden meer ambitie verwacht.

“Dat is ook een beetje een reactie tegen die verwachtin­gen. Leicester is een kleine naam, maar wel een Engelse landskampi­oen die de ploeg bij elkaar hield en zelfs nog wat versterkte. Porto is een topclub die qua palmares en budget boven ons staat. Het schakelde AS Roma uit. We hebben niet gezegd dat we de strijd niet willen aangaan. Je kan Michel Preud’homme of Bart Verhaeghe toch geen gebrek aan winnaarsme­ntaliteit verwijten? Maar je moet ook realist blijven.”

Maar na wat AA Gent vorig seizoen met die tweede ronde presteerde...

“... moeten wij ook de lat hoger durven te leggen. We willen echt wel Europees overwinter­en. Dat doen we ook, want we willen die derde plaats. Vergeet niet: tot voor twee jaar (

Anderlecht deed het in 20142015 ook goed met een derde plaats in de groep, red.)

was de ambitie van de Belgische clubs vooral om niet met nul punten te eindigen. Nu mag het wat meer zijn, al denk ik wel dat iedereen beseft dat de prestaties van AA Gent uitzonderl­ijk waren. Het was vijftien jaar geleden dat een Belgische club de tweede ronde had bereikt. We zullen onszelf moeten overtreffe­n om bij de eerste twee te zijn. Het allerbeste Club zal nodig zijn. Nog eens: ik hoop dat dit besef leeft.”

Zijn de Belgische clubs in Europa niet beter geworden de jongste jaren?

“Ja. Nederland, Zwitserlan­d en Turkije staan inmiddels achter ons op de UEFA-ranking. Maar we moeten niet dromen. Realisme is altijd een van de sterke punten van het Belgisch voetbal geweest.”

Vind je dat je gewapend bent voor de Champions League?

“Met een fitte Gedoz en Izquierdo wel. Spijtig dat Refaelov er niet bij is. Maar ik herhaal: we zullen beter, veel beter moeten zijn dan dat we tot nu toe in de Belgische competitie waren. De spelers kunnen het, dat weten we. Ze hebben vorig seizoen in Play-off 1 een hoog niveau gehaald. Onze matige seizoensta­rt is geen kwaliteits­probleem, wel een probleem van focus. Tussen de twee strafschop­gebieden zijn we de beste, maar defensief en offensief rendement is ondermaats. Nu is

er het gevoel van

‘we krijgen een doelpunt binnen, maar zetten dat wel recht’.

Ook met het missen van kansen is het zo:

Dat gaat dus

‘het

lukt

straks

wel’.

niet. Dat moet eruit.”

Hoe kunnen jullie Leicester verontrust­en?

“Door te tonen dat we het tempo aankunnen en ons offensief kwartet moet een beresterke match spelen. Leicester is een fysieke ploeg. Als er enkele van onze spelers boven zich uitstijgen, kunnen we hen kloppen. Zeker thuis. Maar zij kunnen ons ook kloppen. Zij hebben ook een mindere start, maar het is wel de eerste keer dat ze in de Champions League spelen. Ze zullen een enorm tempo ontwikkele­n. Zeker in de

omschakeli­ng. We

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium