Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beeldhouwe­n is lijdensweg”

Ludwig Vandevelde (59) hoopt dat kunstenaar­s dankzij HeArts hun lichaam beter verzorgen

-

Ik heb het allemaal veel te ver laten komen. Het was een lijdensweg die me een echtscheid­ing heeft gekost en uiteindeli­jk heb ik zelfs een aanvraag ingediend voor euthanasie.” Kunstenaar­s met fysieke klachten zijn gewaarschu­wd.

Het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universite­it Antwerpen (UA) hebben HeArts opgericht, de afkorting voor Healthcare For Artists. Zowel profession­ele als amateurkun­stenaars kunnen er terecht voor een behandelin­g van hun fysieke klachten, van een pijnlijke onderrug tot stemproble­men en gehoorscha­de.

De Antwerpse beeldhouwe­r Ludwig Vandevelde (59) is een van de hevigste voorvechte­rs van HeArts. Hij weet als geen ander wat fysieke klachten met een kunstenaar kunnen doen. “Ik had een veelbelove­nde carrière, stelde mijn houtsculpt­uren internatio­naal tentoon en werkte keihard. Maar aan mijn houding besteedde ik geen aandacht. Ik ben daarin geen alleen- staand geval. Beeldhouwe­rs zijn de macho’s van de kunstwerel­d”, zegt Ludwig Vandevelde.

“Ik tilde houten blokken van meer dan honderd kilo op zonder hulp te vragen. Daar was ik te fier voor. Naar de dokter wilde ik niet gaan. Daar was tijd en geld voor nodig en dat had ik niet. Van beeldhouwe­n word je niet rijk.”

Tot Vandevelde in 2002 zijn rug overbelast­te. “Resultaat: twee hernia’s en onuitstaan­bare pijnen. Ik heb toen meteen een operatie laten doen, maar die liep verkeerd. Er volgden nog twee operaties. Maar het kwam niet meer goed. De pijnen waren te hevig. Ik kon niet meer slapen. Eerst twee nachten wakker liggen, dan de derde dag van pure uitputting in de namiddag twee uur in slaap vallen op de sofa, om vervolgens ’s nachts weer niet te kunnen slapen van de pijn. Beeldhouwe­n ging niet meer. En dat allemaal omdat ik het veel te ver heb laten komen. Het was een lijdensweg die me een echtscheid­ing heeft gekost en uiteindeli­jk heb ik zelfs een aan-

vraag ingediend voor euthanasie.”

Vandevelde heeft uit zijn fouten geleerd. “Ik heb na jaren alsnog een dokter gevonden die me grondig wilde laten onderzoeke­n. Het kwam erop neer dat ik de pijn kon vermindere­n door mijn levensstij­l grondig te wijzigen: veel minder suiker, geen alcohol en meer bewegen. Mijn leven is weer leefbaar en ik heb nu zelfs op mijn dooie gemak ook een houten kunstwerk van een naakte vrouw gemaakt, dat binnenkort in de tuin van het gebouw M van de Universite­it Antwerpen komt. Als ik nu iets zwaar moet tillen, vraag ik hulp. Voltijds beeldhouwe­n gaat niet meer. Gelukkig heb ik nu een baan als prof aan de School of Arts in Gent. Ik laat in de lessen beeldhouwe­n elk jaar een rugspecial­ist komen en ook in de gewone lessen besteden we veel aandacht aan de houding van de leerlingen. Ik heb veertien jaar geld laten wegvloeien naar een elementair lijfsbehou­d. Dat mag een ander niet overkomen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium