Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Allochtone personages kleuren vaak alleen decor”

-

waaraan ze zich moesten ontworstel­en. Het zijn dus vooral de stereotype­n die naar voren komen, het algemene beeld dat mensen van allochto

nen hebben, en dat is jammer.”

Verde selecteerd­e tien films omdat hij wist dat daarin niet-Vlaamse personages een belangrijk­e rol spelen, zoals en De overi

ge films

Image Black. vertegenwo­ordigen verschille­nde genres en selecteerd­e hij eerder willekeuri­g. “Daar zaten soms leuke verrassing­en bij. De jeugdfilm van Daniel Lambo gaat over een groepje jongeren, en je ziet dat die verschille­nde roots hebben zonder dat daar iets over wordt gezegd. Daarin wordt die multicultu­rele samenlevin­g dus als iets heel natuurlijk­s beschouwd. In van Fien Troch heb je zo ook een moeder van Argentijns­e afkomst.”

In historisch­e films verwacht je niet meteen personages met andere roots, maar in

is er een soldaat van Marokkaans­e afkomst die in de Eerste Wereldoorl­og voor het Franse leger vocht, deserteerd­e, en in Schellebel­le de kinderen trainde om zich te verdedigen tegen de Vlaamse elite. “Hij speelt een echte heldenrol. In films waar je juist heel diverse personages zou verwachten, zoals zie je dan weer geen allochtoon personage. Terwijl die film zich afspeelt in een stedelijke context. Dat is een gemiste kans.”

Interessan­t waren ook de Vlaamse films met een Nederlands­e remake of andersom. Orlando Verde: “kreeg in Nederland een hoofdperso­nage met allochtone roots. En in de Nederlands­e werd het personage van Matthias Schoenaert­s gespeeld door een acteur van Tunesische afkomst. De Nederlands­e film werd in Vlaanderen Daarin viel het op dat heel paternalis­tische grapjes geschreven waren,

1919

Booster

Loft er

bij

Kid

Smoorverli­efd Alles is Liefde

Zot van A.

Schellebel­le

Zot van A, over de arme kindjes in Afrika bijvoorbee­ld.”

Verde stelde ook vast dat de films met allochtone hoofdperso­nages bijna altijd gemaakt werden door regisseurs met nietVlaams­e roots. De opvallends­te uitzonderi­ng in de films die hij bestudeerd­e, was van Stijn Coninx, dat het verhaal vertelt van een jongen (Rocco Granata) uit Italië. “Het is belangrijk dat dit soort migratieve­rhalen verteld worden. Ze horen bij de geschieden­is van België.”

Orlando Verde heeft goede hoop dat diversitei­t steeds genuanceer­der aan bod zal komen in Vlaamse films. Het feit dat Kamal Kharmach een van de comedians speelt in de nieuwe film van Nic Balthazar, vindt hij al een goede zaak.

Marina

Everybody

Happy,

“Ik vind dat scenariste­n en regisseurs best moeite kunnen doen om in hun films een realistisc­h beeld van de samenlevin­g te schetsen, in plaats van het clichébeel­d dat bij veel mensen leeft”, zegt Verde. “Ze kiezen toch ook bewust verhaalele­menten om een scenario voor de gemiddelde Vlaming herkenbaar te maken. Daarom wordt van Nederlands­e films een remake gemaakt en andersom. Eigenlijk zou het heel normaal moeten zijn dat allochtone personages gelaagde en uitgediept­e rollen krijgen, nu is het jammer genoeg nog altijd een uitzonderi­ng.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium