Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onverdoofd slachten? Wij volgen onze theologen, niet GAIA”

Antwerpse moslims niet onder de indruk van protestact­ie tegen onverdoofd slachten

- FARID Antwerpse moslim ‘‘Dierenleed wordt als excuus gebruikt om moslims te viseren. Dat is zeer hypocriet.’’ PATRICK VAN DE PERRE

Al die commotie over het onverdoofd slachten van schapen is hypocriet. Als onze theologen zeggen dat we onverdoofd mogen slachten, blijven we dat doen”, zegt Farid, een van de duizend klanten van het nieuwe Antwerpse slachthuis dat alleen open is voor het Offerfeest. Voor GAIA meteen de ideale locatie voor een protestact­ie.

Met een theetje wachten tot hun nummer wordt afgeroepen. Dan het schaap in een plastic zak ophalen. Koffer open, schaap erin, koffer toe en naar huis, waar de barbecue al smeult. Zo ging het er gisteren de hele dag aan toe in het nieuwe slachthuis in de Lange Lobroekstr­aat in de Antwerpse wijk Dam.

Terwijl Farid staat te wachten, ziet hij dierenrech­tenorganis­atie GAIA actie voeren. “Hypocrisie ten top. Dit is ons pesten onder het mom van dierenleed”, zegt Farid. “Alsof die duizenden varkens, kippen en ganzen zo netjes aan hun einde komen. Als ze echt begaan zijn met dieren, dan moeten ze de uitwassen in de vleesindus­trie aanpakken. Als ze dat doen, ben ik bereid te luisteren naar hun argumenten.”

Sorry schapen

Voor het jaarlijkse Offerfeest werden maandag in Antwerpen 1.100 schapen geslacht. Vorige week gaf het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) op het nippertje groen licht voor de nieuwe slachtvloe­r waar moslims hun schapen ritueel en onverdoofd kunnen slachten. De betoging van GAIA hekelt die goedkeurin­g.

“We zeggen ‘sorry’ tegen de schapen die op dit moment de keel wordt overgesned­en, en we vragen de moslims om barmhartig­heid. Een begrip dat toch zeer belangrijk is in hun religie. Meer kunnen we op dit moment helaas niet doen”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h.

Hij zegt niet te begrijpen dat het onverdoofd slachten nog altijd niet verboden is om “een kleine groep moslims die aartsconse­rvatief is niet voor het hoofd te stoten”. Maar vooral de politieke partijen krijgen het te verduren. “Meer dan vijf minuten politieke moed is er niet nodig. Maar dan moeten wel alle partijen daartoe bereid zijn. CD&V, sp.a en Groen spreken zich niet duidelijk uit tegen onverdoofd slachten. En dat terwijl uit peilingen blijkt dat 85% van de bevolking tegen deze praktijken is. Waar zijn deze politici bang voor?”

Giften stabiel

Farid, die ondertusse­n met zijn twee kinderen zijn geslacht schaap heeft gekregen, haalt zijn schouders op. “Als onze theologen zeggen dat we onverdoofd mogen slachten, blijven we dat doen. Als ze zeggen dat er andere manier is, leg ik me daar bij neer. Maar anders niet.”

Veel moslims kiezen er tegenwoord­ig voor om een gift te doen in plaats van een schaap te laten slachten. Maar een wezenlijke toename van die groep is er volgens Nordin Cherkaoui van de Antwerpse hulporgani­satie Al Ikram niet. “Er zijn moslims die al jaren een gift geven aan onze organisati­e. De omvang van die groep blijft stabiel, al merken we dat de giften minder groot dan in het verleden.”

Met het geld worden geschenkpa­kketten gemaakt die deze week worden uitgedeeld. “In totaal hebben we ongeveer achthonder­d pakketten die we geven aan armen, daklozen en vluchtelin­gen. Eigenlijk aan alle mensen die het niet breed hebben”, zegt Nordin Cherkaoui.

Meer verdoofd geslacht

zijn

Uit voorlopige cijfers blijkt dat er voor dit Offerfeest minder schapen geslacht zijn dan vorig jaar. Dat besluit Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) op basis van informatie van de lokale besturen en de moslimgeme­enschap. “Daaruit blijkt ook dat er meer verdoofd geslacht zou zijn en dat er meer gekozen werd voor alternatie­ven. Dat is een positieve tendens”, zegt Ben Weyts.

Twee jaar terug werden 36.000 schapen geslacht. De slachtcapa­citeit dit jaar bedroeg maximaal 28.500 schapen. Op de tijdelijke slachtvloe­ren, dit jaar goed voor 1.400 dieren, wordt verdoofd geslacht.

 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Twee moslims laden hun schaap in de koffer van hun auto. Maandag werden er op de slachtvloe­r in de Antwerpse
wijk Dam 1.100 schapen geslacht.
FOTO JAN VAN DER PERRE Twee moslims laden hun schaap in de koffer van hun auto. Maandag werden er op de slachtvloe­r in de Antwerpse wijk Dam 1.100 schapen geslacht.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, MAARTEN DE BOUW ?? Wachten tot het nummertje wordt afgeroepen, het schaap in een plastic zak ophalen en naar huis, waar het Offerfeest echt kan losbarsten.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, MAARTEN DE BOUW Wachten tot het nummertje wordt afgeroepen, het schaap in een plastic zak ophalen en naar huis, waar het Offerfeest echt kan losbarsten.
 ?? FOTO JVDP ?? Farid in discussie met Michel Vandenbosc­h van GAIA.
FOTO JVDP Farid in discussie met Michel Vandenbosc­h van GAIA.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium