Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 33 graden: september is de nieuwe zomermaand

- GEERT NEYT

Telkens als de vakantie voorbij is, krijgen we prachtig weer. Het is een veelgehoor­de klacht. En die klopt nog ook. September wordt almaar warmer en profileert zich steeds meer als een extra zomermaand.

De kans zit er dik in dat we vandaag én morgen de grens van 30 graden Celsius overschrij­den, waarmee twee keer het record voor half september zou worden gebroken. De eerste tien dagen van deze maand bedroeg de gemiddelde temperatuu­r voor dag en nacht samen 18,1 graden Cel- sius, volgens de normen van het KMI ook al “abnormaal hoog” voor deze tijd van het jaar.

Niet verwonderl­ijk, want het wordt almaar warmer in september, ook al wordt die volgens de meteorolog­ische kalender al tot de herfst gerekend. De afgelopen 25 jaar werd de normale gemiddelde temperatuu­r voor september (14,1 graden voor de periode 1833-2015) maar liefst negentien keer overschred­en. Sinds 2002 bleven we zelfs nog maar twee keer onder dat gemiddelde.

En dus lijkt het er steeds meer op dat de zomer – die we doorgaans verbinden met juli en augustus – uitgebreid mag worden met sep- tember. Temeer omdat september eigenlijk de beste maand is om pootje te baden.

”Geen nieuwe juni”

Wordt de zomer dan voorgoed verlengd met een maand? “De gemiddelde temperatuu­r in september is de laatste jaren inderdaad gestegen, maar daaruit besluiten dat september de nieuwe juni is, is een stap te ver”, vindt weerman Frank Deboosere. “Alle maanden, van januari tot december, zijn immers warmer geworden.”

“Deze week is alvast ideaal om een duik in de golven te nemen”, raadt David Dehenauw van het KMI aan. “De temperatuu­r van het zeewater is 21 graden. Het is van 1989 geleden dat het water nog zo aangenaam warm was in september.”

Beste periode

“De eerste schoolmaan­d is élk jaar de beste periode om pootje te baden”, bevestigt collega Frank Deboosere. “De temperatuu­r van het zeewater bereikt immers pas zijn hoogtepunt eind augustus, begin september. Het zeewater warmt traag op en koelt even langzaam weer af. In dat opzicht is het bijna onverantwo­ord dat er in september en zelfs oktober geen redders meer worden ingezet aan de kust”.

“Misschien onderschat­ten we met zijn allen de geheime troeven van september”, beaamt Franky De Block, voorzitter van Westtoer, het bedrijf voor toerisme in de provincie West-Vlaanderen. “Juli en augustus zijn goed voor een derde van de totale jaaromzet aan de kust. September volgt op respectabe­le afstand in een pelotonnet­je met april, mei en juni. April profiteert vaak van het paasverlof, mei van de vele feestdagen en juni van het begin van de zomer, maar in september gaan de kinderen weer naar school en zijn de vakantieda­gen meestal opgesoupee­rd.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS
 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Het is misschien een beetje voorbarig om nu al de gemiddelde temperatuu­r van september te vergelijke­n met die van de voorgaande jaren, maar het blijft gewoon heet deze maand. En dat zet aan tot het zoeken van verkoeling aan zee, zoals hier in Oostende...
FOTO MARC HERREMANS Het is misschien een beetje voorbarig om nu al de gemiddelde temperatuu­r van september te vergelijke­n met die van de voorgaande jaren, maar het blijft gewoon heet deze maand. En dat zet aan tot het zoeken van verkoeling aan zee, zoals hier in Oostende...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium